Επιχείρηση καθησυχασμού για την αντιπυραυλική ασπίδα

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 17:11
UPD:17:16
A- A A+

Εκστρατεία ενημέρωσης των συμμάχων τους στην Ευρώπη, για την αναγκαιότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα εγκαταστήσουν στην Πολωνία και την Τσεχία, αλλά και σε χώρες του Καυκάσου, ξεκινούν οι ΗΠΑ.

Aμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Βερολίνο, με επικεφαλής το στρατηγό Χένρι Ομπερινγκ, για να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις. Οπως δήλωσε ο στρατηγός Ομπερινγκ στη γερμανική τηλεόραση, αλλά και στις συνομιλίες του στην Καγκελαρία και στα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, οι πύραυλοι στην Τσεχία και την Πολωνία, αποτελούν ένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυραύλους, που θα είναι σε θέση να απειλήσουν την Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση, τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός, τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν επιθετικά ενάντια στη Ρωσία. Αυτό ακριβώς όμως, έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν Ρώσοι αξιωματούχοι, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, χαιρέτισε μεν την επίσκεψη του κ. Ομπερινγκ στο Βερολίνο, τόνισε όμως συγχρόνως, ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση και η Ρωσία.

Από την άλλη, πολιτικοί στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι οι αποφάσεις που αφορούν θέματα ασφαλείας, πρέπει να συμφωνούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γερμανός πολιτειολόγος, Αλεξάντερ Ραρ, θεωρεί ότι τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης αντανακλούν την επιθυμία να πάρει τη ρεβάνς για τις αποτυχίες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους, θέλει απλώς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην Ανατολή με τη βοήθεια του μετασοβιετικού χώρου στη Δύση. Μάλιστα οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Τσεχίας έχουν καταληφθεί από «ρωσικό σύνδρομο» και γι' αυτό αποδέχονται τις αμερικανικές προτάσεις.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή