Τουρκικές αντιδράσεις για την απόσυρση σχολικού βιβλίου στην Κύπρο με επαίνους στον Ατατούρκ

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 14:16
UPD:14:17
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Την απόσυρση σελίδας του σχολικού βιβλίου Αγγλικών με αναφορά στον Ατατούρκ το οποίο διδάσκεται στους μαθητές της Β' Λυκείου στην Κύπρο, «καταδίκασε» η Τουρκία.

Η κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης «αποκαλύπτει το ριζοσπαστικό επίπεδο της στρεβλωμένης νοοτροπίας» εναντίον της Τουρκίας και της τουρκικής Κύπρου, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αναχρονιστική, εχθρική και απαράδεκτη στάση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα σχολεία στην Κυπριακή Δημοκρατία έλαβαν εντολή νωρίτερα την Τετάρτη να αφαιρέσουν τη σελίδα από το πρόγραμμα σπουδών λόγω του «επαίνου» για τον Ατατούρκ. Το υπουργείο Παιδείας είχε καλέσει νωρίτερα μέσω email τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να «σκίσουν τη σελίδα 36 πριν τη δώσουν στους μαθητές», μια οδηγία που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από τις αντιδράσεις για την οδηγία για τη σελίδα που αναφέρεται στον Ατατούρκ ως «ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας», το υπουργείο αποφάσισε να αποσύρει το αγγλικό σχολικό βιβλίο.

Το υπουργείο υπερασπίστηκε την απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο Ατατούρκ δεν ήταν ηγέτης που πρέπει να επαινεθεί. «Επομένως, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εγχειρίδια που προωθούν ή ακόμη και υμνούν την προσωπικότητα και την ΄΄ηγεσία’’ του», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Το όνομα του Ατατούρκ συνδέεται άμεσα με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα από τη χώρα μας και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και πολλές άλλες», πρόσθεσε.

Η σύγχρονη εκπαίδευση, υποστήριξε το υπουργείο, βασίζεται στον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν συμβιβάζεται με τις προσπάθειες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων».

Ο μόνος Τουρκοκύπριος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καταδίκασε την κίνηση ως ένα είδος απόφασης «που βρίσκουμε μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα». «Είδαμε πρόσφατα την τουρκική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά σχολεία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. «Δυστυχώς, και στις δύο κοινότητες, ο τομέας της εκπαίδευσης είναι αναχρονιστικός και με αυτές τις παρεμβάσεις, γίνεται ακόμη χειρότερος», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή