Κατάσχεση ενός τόνου ακατάλληλων προϊόντων ζωικής προέλευσης στην ΟΚΑΑ Ρέντη

Δεκάλογος Οδηγιών Ν.Πειραιά για την περίοδο των εορτών του Πάσχα
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 14:55
A- A A+

Οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε κατάσχεση άνω του ενός τόνου ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης στην ΟΚΑΑ Ρέντη, λόγω έλλειψης αναγραφής επί των ατομικών συσκευασιών της ημερομηνίας ανάλωσης τους. Πρόκειται για 1.119 κιλά συκωταριές και έντερα νωπά προέλευσης Βουλγαρίας και Ρουμανίας τα οποία εντοπίστηκαν στο κατάστημα ΚΡ 67 της ΟΚΑΑ με την επωνυμία ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕ. Ο ενδιαφερόμενος άσκησε το δικαίωμα της ένστασης.

Παράλληλα, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προφύλαξη, η Νομαρχία Πειραιά, εφιστά την προσοχή σε εμπόρους και καταναλωτές, ανακοινώνοντας βασικές οδηγίες για την αγορά αμνοεριφίων και διαφόρων ποικιλιών κρέατος, καθώς και αυγών, που θα περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι.

Συγκεκριμένα ο Δεκάλογος Οδηγιών της Νομαρχίας Πειραιά περιλαμβάνει:

1. Βασικό κριτήριο για κάθε αγορά αποτελούν οι συνθήκες υγιεινής του χώρου πώλησης, συντήρησης και έκθεσης προϊόντος (προθήκες, βιτρίνες).

2. Το κρέας πρέπει να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, γεγονός που δείχνει ότι έχει ελεγχθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

3. Ο έλεγχος της σφραγίδας στα αμνοερίφια διασφαλίζει την προέλευση του σφαγίου (ντόπιο, εισαγωγής), την ασφάλεια και υγιεινή των συνθηκών σφαγής και την βεβαιότητα ότι το ζώο έχει υποβληθεί στον προβλεπόμενο κτηνιατρικό, υγειονομικό έλεγχο. Στα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής καθώς και στα προερχόμενα από Κοινοτικές Χώρες ζώντα ζώα, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τιρκουάζ». Στα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες Ελληνικής σφαγής, η σφραγίδα έχει χρώμα καστανό. Τα σφάγια τα οποία δεν έχουν καθόλου σφραγίδα ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες ή δυσδιάκριτες είναι απαγορευμένα και δεσμεύονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

4. Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή. Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος - όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

5. Τα εντόσθια δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές χρωματισμού, αλλοιώσεις και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σε σκόνες και έντομα. Απαγορεύεται απολύτως η πώληση εντοσθίων που έχουν αποψυχθεί. Επίσης από τα εντόσθια πρέπει να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

6. Τα αυγά πρέπει να είναι με κέλυφος, χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές οσμές και να μην είναι εκτεθειμένα στο φως του ηλίου.

7. Το κάθε αυγό πρέπει να φέρει αριθμό έγκρισης εκτροφής (σφραγίδα)

8. Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν αριθμό έγκρισης ωοσκοπικού Κέντρου και ημερομηνία κατανάλωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ωοτοκία.

9. Πρέπει να σπάζονται μόνο όταν είναι καθαρά, στεγνά και κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.

10. Τα βρασμένα αυγά που διατίθενται στην αγορά πρέπει να αναγράφουν στην ομαδική συσκευασία : κατηγορία αυγού ( Α - Β κ.λπ), αριθμό ωοσκοπικού κέντρου (π.χ GR- αριθμό), ημερομηνία ανάλωσης, οδηγίες για σωστή συντήρηση, ονοματεπώνυμο ή εμπορικό σήμα του παραγωγού με στοιχεία διεύθυνσης, καθώς και επισήμανση ότι «η βαφή δεν είναι τοξική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή