Κυβέρνηση: Θετικό αφήγημα στην οικονομία και στάση αναμονής για την πανδημία

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 12:00
UPD:12:13
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την πορεία του ΑΕΠ σκορπούν χαμόγελα στην κυβέρνηση, ωστόσο η πανδημία εξελίσσεται στον «άγνωστο Χ» της οικονομικής εξίσωσης. Μετά και τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο… εμπλουτίζει το πακέτο των παροχών, που θα εξαγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, όμως, στο τραπέζι παραμένει η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, με το άνοιγμα των σχολείων να αποτελεί ένα κρίσιμο crash test.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία  που ανακοινώθηκαν χθες για αύξηση κατά 16,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για το κλείσιμο της χρονιάς. Αυτό αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια και έτσι «ξαναγράφεται» το πακέτο με τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εστιάσει σε δύο θέματα: στην ανακοίνωση ενός νέου πακέτου φοροελαφρύνσεων και στην υλοποίηση μέτρων για να ανασχεθεί το εισαγόμενο «ράλι» τιμών σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης. Σε αυτή τη φάση ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη και οι προτάσεις κοστολογούνται, προκειμένου το τελικό πακέτο να είναι μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση πως οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι βραχυπρόθεσμες και συνδέονται με την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, κυρίως για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Εναλλακτικά μέτρα Covid-19 στο τραπέζι 

Την ίδια στιγμή, αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στο μέτωπο του κορωνοϊού και εναλλακτικά μέτρα είναι στο τραπέζι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν αν αυξηθούν οι πιέσεις στο σύστημα υγείας. Σε αυτή τη φάση οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και να υπάρχει μια ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα κυρίως όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων.

Το πρώτο κουδούνι χτυπά τη Δευτέρα και τη φετινή χρόνια  προβλέπονται νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα τα σχολικά τιμήματα να μην κλείνουν παρά μόνο αν νοσεί το 50% συν ένα των μαθητών. Στα αμφιθέατρα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές και μάλιστα προγραμματίζεται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς σε αυτή τη χρονική στιγμή λιγότερο από το 50% των νέων από 18 έως 24 ετών έχει κάνει το βήμα προς την επιχείρηση «Ελευθερία».

Η πορεία της πανδημίας κριτήριο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Προς το παρόν προέχει η επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού στις νεότερες ηλικίες, ωστόσο το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα παιδιά παραμένει εκτός συζήτησης. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε ότι οι παιδίατροι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19 στο ιατρείο τους (όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα). Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποια άλλα κίνητρα στους εφήβους για να εμβολιαστούν (υπενθυμίζεται πως για τους 18ρηδες υπάρχει το freedom pass).

«Ζεστή» παραμένει η συζήτηση και για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς, τους ιερείς, αλλά και στα σώματα ασφαλείας. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Στο ενδιάμεσο θα ενταθούν οι έλεγχοι, καθώς συναγερμός έχει σημάνει από τις αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται η Καρδίτσα, ωστόσο εξετάζονται περιστατικά και σε άλλες περιοχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή