Η ασφάλεια των τροφίμων στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Και απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 16:16
A- A A+

Η ασφάλεια των τροφίμων και η απλοποίηση των κανόνων της κοινής αγροτικής πολιτικής ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Στη συζήτηση για την ασφάλεια των τροφίμων ο κ. Μπασιάκος ανέφερε κατά την παρέμβασή του, ότι στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών, καθώς και η παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών και υψηλής διαιτητικής αξίας γεωργικών προϊόντων. Ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι ήδη ολοκληρώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα νέο εθνικό θεσμικό πλαίσιο μακροπρόθεσμων ελέγχων, που θωρακίζουν άμεσα και αποτελεσματικά την τροφική αλυσίδα.

Για τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής ο Ε. Μπασιάκος επεσήμανε ότι αυξήθηκε σημαντικά το προσωπικό (επιστημονικό και τεχνικό) που ασχολείται αποκλειστικά με τους ελέγχους στο κέντρο και την περιφέρεια, ιδίως από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ενώ αναβαθμίζεται ποιοτικά το έργο των εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων και ζωοτροφών, μέσω της διαπίστευσης των πλέον σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.

Παράλληλα όπως είπε ο υπουργός, προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την απόκτηση εξειδικευμένου λογισμικού και ξεκίνησε μέσω ανάπτυξης δικτύων επικοινωνίας, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, φορέων, παραγωγών και μεταποιητών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι αντίστοιχες βελτιώσεις επέρχονται και στους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, κυρίως δε στον ΕΦΕΤ που ελέγχει μετά την πρώτη μεταποίηση. Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε κοινοτική χρηματοδοτική συνδρομή για την υποστήριξη και διεύρυνση του νέου αυτού εγχειρήματος.

Ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε την ανάγκη για άμεση απλοποίηση των κανόνων της κοινής αγροτικής πολιτικής, με βάση και την εμπειρία εφαρμογής της πολύπλοκης νέας αυτής πολιτικής, προκειμένου, όπως είπε, «να έχουμε για τους ευρωπαίους αγρότες μια απλούστερη, λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική κοινοτική νομοθεσία».

Κατά τη συζήτηση του θέματος «Απασχόληση στις αγροτικές περιοχές» ο Ε. Μπασιάκος, τόνισε την ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας και απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και ζήτησε να στηριχθεί ιδιαίτερα η απασχόληση των νέων και των γυναικών.

Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο και τον αρμόδιο για το περιβάλλον επίτροπο Σταύρο Δήμα, να εκπονηθεί άμεσα κοινοτική στρατηγική για την προστασία και την αειφόρο χρήση του εδάφους και κατ' επέκταση του γεωργικού περιβάλλοντος καθώς επίσης και τη διάθεση επαρκών κοινοτικών πόρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι υποβάθμισης, διαβρώσεων, κατολισθήσεων που επιτείνονται από τις μεγάλες κλιματικές μεταβολές της εποχής μας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή