Οι ΗΠΑ θα έχουν επαφές με μέλη της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης

Συνομιλίες Ράις με αξιωματούχους της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 18:37
A- A A+

Επαφές με μέλη της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης που δεν ανήκουν στη Χαμάς, θα έχουν οι ΗΠΑ, οπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σιν Μακόρμακ. «Στους κόλπους της κυβέρνησης αυτής εθνικής ενότητας, υπάρχουν άτομα με τα οποία είχαμε επαφές στο παρελθόν. Η θέση μας είναι ότι δεν θα σταματήσουμε τις επαφές στηριζόμενοι μόνο στη συμμετοχή ενός ατόμου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Θα το κοιτάξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη ξεχωριστά κάθε περίπτωση», δήλωσε ο κ. Μακόρμακ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για απευθείας συναλλαγές με μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης και ότι η πολιτική των ΗΠΑ «απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις (...) δεν έχει αλλάξει».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να άρουν το εμπάργκο στη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, το οποίο επιβλήθηκε πριν από ένα έτος λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να δεχθεί τις παλαιότερες συμφωνίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ερωτηθείς αν η δήλωσή του για επαφές με μέλη της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης που δεν ανήκουν στη Χαμάς, δείχνει κάποιο διαχωρισμό από το Ισραήλ όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας εκτελεστικής εξουσίας των Παλαιστινίων, ο κ. Μακόρμακ αρνήθηκε να σχολιάσει και δήλωσε μόνο ότι κάθε κράτος έχει τη δική του «πολιτική επαφών».

Εξάλλου ο κ. Μακόρμακ έκανε γνωστό ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είχε σήμερα τηλεφωνικώς διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή όσον αφορά το θέμα της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Συνομιλίες Ράις με αξιωματουχους της Ε.Ε.

Η κ.Ράις αργότερα σήμερα θα έχει συναντήσεις στην Ουάσινγκτον με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και με το γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. Στις συνομιλίες θα μετάσχει και η αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις Επίτροπος Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε. ενόψει και της συνόδου κορυφής της 30ης Απριλίου.

Εκτός από το θέμα της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης θα συζητηθεί και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, λίγο πριν την απόφαση που θα πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα για επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Τέλος αναμένεται να συζητηθούν και οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για την εγκατάσταση αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στην Τσεχία και την Πολωνία, θέμα για το οποίο η Ρωσία εκφράζει σοβαρότατες αντιρρήσεις εκτιμώντας ότι αποτελεί απειλή για την ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή