Ισπανία: Μαίνεται η πυρκαγιά στη Γαλικία - 10.000 καμένα στρέμματα

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 15:01
UPD:15:05
REUTERS/JUAN MEDINA

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Εκτός ελέγχου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά την Κυριακή στη Γαλικία της Ισπανίας, έχοντας καταστρέψει μια έκταση 10.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Τμήματος Αγροτικού Περιβάλλοντος. Είναι η μεγαλύτερη φωτιά του έτους που καταγράφηκε στη Γαλικία.

Η ίδια η κυβέρνηση της Γαλικίας (Xunta) ανέβασε το επίπεδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον εμπρησμό στο επίπεδο 2, το οποίο έχει ήδη μεταβεί σε αρκετούς γειτονικούς δήμους. Οι φλόγες φτάνουν σε περιοχές όπου κατοικεί πληθυσμός, με τη Xunta να έχει ζητήσει προληπτικά την εξειδικευμένη επέμβαση του Στρατού.

Η πυρκαγιά έχει κάψει 10.000 στρέμματα και οι τεράστιες φλόγες και ο πυκνός καπνός απέκλεισαν οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές. Οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή έχουν επίσης διακοπεί.

«Οι έρευνες έχουν εντοπίσει πολλά σημεία τα οποία ανεφλέγησαν ταυτόχρονα...όποιος το έκανε ήξερε πολύ καλά ότι θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές», δήλωσε ο τοπικός υπεύθυνος περιβάλλοντος. «Δεν εξηγείται...Είναι δύσκολο να μπεις στο κεφάλι κάποιου που θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο».

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία δυσχεραίνουν την επιχείρηση της κατάσβεσης.

Μέχρι στιγμής φέτος, δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει έκταση 742.600 στρεμμάτων στην Ισπανία, περισσότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αλλά λιγότερα από τα 1.900.000 στρέμματα που κάηκαν το 2012, την χειρότερη χρονιά των δέκα ετών.

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του κόσμου φέτος, εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, που αποτελούν συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από lavozdegalicia, Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή