Ντελόρ: Αντίθετος με όσους απευθύνουν οριστικό «όχι» στην τουρκική ένταξη

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 19:31
A- A A+

«Ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, «όπως ακριβώς έκανε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», λέει σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα «L’ECHO», ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, «είναι λάθος να πούμε από τώρα "όχι" στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, διότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνουμε στη χώρα τους αντίπαλους της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των ελευθεριών και παρουσιάζουμε την "καρικατούρα" μιας χριστιανικής Ευρώπης που αντιτίθεται σε μια μουσουλμανική Ευρώπη». Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει πως δεν μπορεί να γνωρίζει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σίγουρα όμως θα είναι μια διαδικασία μακρά και δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της Ε.Ε., ο κ. Ντελόρ τονίζει πως οι «27» και ίσως αργότερα οι «32» ή οι «33» , δεν είναι δυνατό να επιτυγχάνουν όλοι μαζί και με τον ίδιο ρυθμό τους στόχους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για το λόγο αυτό, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής προτείνει τη λεγόμενη Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Οταν, δηλαδή, μια ομάδα κρατών μπορεί πρώτη να εξελίσσεται σε κάποιους τομείς, θα πρέπει να το κάνει.

Επιπλέον, ο κ. Ντελόρ τάσσεται υπέρ της ένταξης των χωρών των Βαλκανίων, και δηλώνει πως η Ε.Ε. θα πρέπει κάποια στιγμή να ενσωματώσει τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή