Μεξικό: Με προτομή αυτόχθονης θα αντικατασταθεί το άγαλμα του Κολόμβου

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 13:45
UPD:13:49
Facebook/DiarioLaPrensa
A- A A+

Το περίφημο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου που αφαιρέθηκε πέρυσι από τη θέση του κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της Πόλης του Μεξικού δεν θα επιστρέψει στο προηγούμενο σημείο του, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης. Αντιθέτως, θα αντικατασταθεί με προτομή αυτόχθονης μεξικανής, ανακοίνωσε η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Κλαούντια Σέινμπαουμ.

Η Σέινμπαουμ, που έκανε την ανακοίνωση την Κυριακή, την Ημέρα των Ιθαγενών Γυναικών, είπε ότι η κληρονομιά του Κολοόμβου αναγνωρίζεται μέσα από «δύο οράματα»: Ένα που είναι ευρω-κεντρικό για την ανακάλυψη της Αμερικής και ένα άλλο που αναγνωρίζει ότι οι πολιτισμοί υπήρχαν στην Αμερική πολύ πριν φτάσει ο Κολόμβος

FACEBOOK

«Τους το χρωστάμε και υπάρχουμε χάρη σε αυτούς», είπε η Σέινμπαουμ για τους αυτόχθονες λαούς του Μεξικού. «Είναι η ιστορία της χώρας μας και της πατρίδας μας».

Το άγαλμα του Κολόμβου (Monumento a Colón) θα μετεγκατασταθεί σε άλλη, ασφαλώς «αντάξιά» του, τοποθεσία στην μεγαλούπολη, διαβεβαίωσε η δήμαρχος.

Αρκετά αγάλματα του Ιταλού εξερευνητή, οι εξορμήσεις του οποίου με ισπανική χρηματοδότηση από το 1490 και μετά άνοιξαν τον δρόμο για την κατάκτηση της Αμερικής από τις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες, έχουν επίσης αφαιρεθεί από πόλεις των ΗΠΑ μετά τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter και την παγκόσμια επανεξέταση της κληρονομιάς της αποικιοκρατικής εποχής και της δουλείας.

FACEBOOK/RTE

Η κυρία Σέινμπαουμ ανήκει στην παράταξη του αριστερού Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO για συντομογραφία) που προβάλλει την κυβέρνησή του πάνω απ’ όλα ως υπερασπίστρια των φτωχών και αυτοχθόνων κοινοτήτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNN, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή