«Ο Εφηβος του Μαραθώνα θα παραμείνει στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βουλγαράκη στο Παρίσι και τα εγκαίνια της έκθεσης «Πραξιτέλης» του Μουσείου του Λούβρου. Το επόμενο καλοκαίρι η έκθεση του Μουσείου του Λούβρου για τον Πραξιτέλη θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Ερώτηση: Η άρνηση δανεισμού του προκάλεσε μια πραγματική απογοήτευση στο Μουσείο του Λούβρου. Σύμφωνα με τον Alain Pasquier, διευθυντή του τμήματος ελληνικών, ρωμαϊκών και ετρουσκικών αρχαιοτήτων, ο δανεισμός θεωρείτο προφορικά δεδομένος κατά τις συναντήσεις του με τους έλληνες ομολόγους του στις 9 και 19.1.07. Πώς εξηγείτε αυτήν την ξαφνική μεταστροφή;
Υπουργός: Δεν ετέθη ποτέ θέμα δανεισμού του αγάλματος αυτού. Τα μουσεία των περισσότερων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, διαθέτουν έναν κατάλογο από έργα τέχνης που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας, λόγω του γεγονότος και μόνον του μοναδικού χαρακτήρα τους και των πιθανών αλλοιώσεων που η μεταφορά τους μπορεί να προκαλέσει. Ο Έφηβος του Μαραθώνα περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν. Σας υπενθυμίζω ότι η έκθεση αυτή πραγματοποιείται ύστερα από στενή συνεργασία μεταξύ του Μουσείου του Λούβρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Ποτέ δεν έγινε λόγος για δανεισμό του Εφήβου κατά τα δύο χρόνια της προετοιμασίας της έκθεσης αυτής. Η μόνη παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν η άσκηση βέτο στον δανεισμό του αγάλματος του Απόλλωνα Σαυροκτόνου, από το Μουσείο του Cleveland, διότι θεωρούμε το άγαλμα αυτό αμφιβόλου προελεύσεως. Αυτή η άρνηση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου, παρουσία του κου A. Pasquier. Για να εξαλείψουν την αίσθηση απώλειας από την μη παρουσία του αγάλματος αυτού, συνεννοηθήκαμε με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να εμπλουτίσουμε τον κατάλογο των έργων που θα δανείζαμε στο Μουσείο του Λούβρου και για να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιτυχία της έκθεσης αυτής. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν υπήρξε αλλαγή στην θέση του ελληνικού Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τον Eφηβο, καθώς δεν είχε γίνει διόλου λόγος για μετακίνηση του. Θα παραμείνει λοιπόν στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να παραβούμε τους νόμους. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση ή κρίση μεταξύ της Ελλάδας και Γαλλίας. Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στην Γαλλία για να εγκαινιάσω την έκθεση αυτή μαζί με τον γάλλο ομόλογο μου, τον κ. Renaud Donnedieu de Vabres. Εξάλλου σήμερα το πρωί θα μεταβούμε μαζί για να εγκαινιάσουμε την ένταξη του Αβαείου του Cluny στον «Κατάλογο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς». Η ίδια επιγραφή θα τοποθετηθεί και στην Ακρόπολη των Αθηνών παρουσία του κ. Renaud Donnedieu de Vabres στις 26 Μαρτίου.