Ο «άγνωστος X» στην οικονομική εξίσωση

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο καλείται να πορευθεί η κυβέρνηση αυτό το φθινόπωρο, καθώς η πορεία της πανδημίας αλλά και το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη για τη διετία 2022-2023, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την πορεία της ανάπτυξης, με τον τουρισμό να αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά το… δυνατό χαρτί της χώρας. Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας απειλείται από έναν εισαγόμενο κίνδυνο. Το διεθνές ράλι αυξήσεων φαίνεται πως φτάνει και στην ελληνική αγορά και έχει σημάνει συναγερμός για ένα επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία. Από τη μία πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις (που αποτέλεσαν και το βασικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας) και σε μέτρα για την ενίσχυση του… καλαθιού της νοικοκυράς. Από την άλλη πλευρά οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες και παράλληλα να αφήνουν ένα ποσό στον «κουμπαρά», καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πώς θα επηρεάσει η πανδημία την οικονομία τους επόμενους μήνες. 

Σαφέστατα το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως πρέπει να υπάρχει ένα «αποθεματικό» για τυχόν έκτακτα μέτρα στήριξης (π.χ., σε συγκεκριμένους κλάδους). 

Σε αυτή τη φάση τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει… φωτιά στο οικονομικό επιτελείο, ενώ μαραθώνιες είναι οι συσκέψεις για το ποια τελικά μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Οι τελικές αποφάσεις μπορεί να κλειδώσουν ακόμα και αύριο, ενώ αναμένεται να τηρηθεί και η παράδοση που προβλέπει πως από το βήμα της ΔΕΘ ανακοινώνεται και κάποιο μέτρο-έκπληξη. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως και τους επόμενους μήνες θα παραμείνει ρευστό το σκηνικό, καθώς φως στο τούνελ θα φανεί μόνο όταν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε η πανδημία θα παραμείνει ο «άγνωστος X» στην οικονομική εξίσωση. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή