Le Monde: Η ανεξαρτησία μόνη βιώσιμη λύση για το Κόσοβο, λέει ο Αχτισάαρι

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 13:19
A- A A+

Η ανεξαρτησία είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για το Κόσοβο, υποστηρίζει στην τελική έκθεσή του ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάρι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde». Η τελική έκθεση για το καθεστώς του Κοσόζου θα παρουσιαστεί στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της τελικής έκθεσης του φινλανδού διπλωμάτη για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, τα οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα, «η ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή». Επίσης τονίζεται πως «η διατήρηση μιας διεθνούς διοίκησης δεν είναι δυνατή» στο Κόσοβο, ενώ «η επανένταξη στη Σερβία δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή».

Η «Le Monde» σημειώνει πως ο κ.Αχτισάαρι, αφού απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανεξαρτησία» κατά τη διάρκεια 14 μηνών ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, στην τελική του έκθεση κάνει λόγο για «ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη», η οποια όπως υποστηρίζει, είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή.

Στις προτάσεις του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, που παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Αχτισάρι δεν είχε χρησιμοποιήσει ρητά τη λέξη ανεξαρτησία. Είχε όμως προτείνει μια κυριαρχία υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς αποστολής που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή