Γ. Παπανδρέου: Απούσα η Ε.Ε. και η Ελλάδα από το ζήτημα του Κοσόβου

Το ζήτημα του Κοσόβου στο επίκεντρο των συνομιλιών των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βελιγράδι
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 14:23
A- A A+

Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στη σερβική πρωτεύουσα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Σεργκέι Στανίσεφ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, κ. Μίρτσεα Γκεοάνα και ο Γ.Γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Λουίς Αγιάλα).

Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο σέρβος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και δεν άφησε περιθώρια υποχώρησης από τη θέση αυτή.

«Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία της Σερβίας με διπλωματικά μέσα και όχι με πόλεμο», δήλωσε ο σέρβος πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει στην παραβίαση του Ψηφίσματος 1244 του 1999, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Σερβία και ήρθαμε για να δηλώσουμε ότι η περιοχή μας χρειάζεται ενότητα, να ακουστεί ο λόγος της και επίσης ότι η περιοχή μας ανήκει στην Ευρώπη και επιθυμούμε η Σερβία σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας.

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κοσόβου. Οι ΗΠΑ έχουν λόγο, η Ρωσία έχει λόγο, αλλά η Ε.Ε. είναι απούσα», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακουστεί. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο που της αξίζει, γιατί η Ελλάδα έχει παίξει πρωτοποριακό ρόλο και όταν θέλει μπορεί».

Οσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ.Παπανδρέου είπε πως «πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και να εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το θέμα του Κοσόβου μονοπώλησε και τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Κοστούνιτσα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι η Σερβία υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας ώστε να μην επικυρωθεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ το σχέδιο Αχτισάαρι που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τους κ.κ. Τάντιτς και Κοστούνιτσα έγινε επίσης, αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Μπόρις Τάντιτς σημείωσε ότι «η πολιτική κατάσταση στη Σερβία εξαρτάται κατά πολύ και από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου», γι' αυτό η λύση, όπως είπε, θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού.

Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναχωρεί το μεσημέρι για την Πρίστινα, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των Αλβανών και εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή