Σκανδιναδική τιμωρία του πελάτη

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 18:55
UPD:21:00

A- A A+

Στη Σουηδία, από το 1999 απαγορεύεται η αγορά του σεξ, αν και επιτρέπεται η πώλησή του.

Στη σκανδιναβική αυτή χώρα διώκονται οι πελάτες των εκδιδομένων γυναικών, οι οποίες εργάζονται κυρίως μέσω του Internet, αλλά ο κυριότερος εχθρός της αστυνομίας είναι τα δίκτυα των εμπόρων λευκής σάρκας και των μαστροπών.

Η βασική αρχή είναι ότι η πορνεία καταπατά την ισότητα των φύλων. Οι Σουηδοί πιστεύουν ότι δεν είναι θεμιτό να «νοικιάζεις» το ανθρώπινο σώμα, και ότι, αν δεν υπήρχε ζήτηση, δεν θα υπήρχε και προσφορά.

Οταν πέφτει η νύχτα στη Στοκχόλμη, υπάρχουν μόνο κανα-δύο κλαμπ όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στριπτίζ. Το 2006, συνελήφθησαν 162 άτομα για αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών και τον προηγούμενο χρόνο καταδικάστηκαν 94 για τον ίδιο λόγο. Οι υποθέσεις αυτές σπανίως φτάνουν στα δικαστήρια. Προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν σε εξάμηνη φυλάκιση, οι άνδρες που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω να παίρνουν μια ιερόδουλη στο αυτοκίνητό τους προτιμούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να αποφύγουν τα μπλεξίματα.

«Σήμερα υπάρχουν στους δρόμους της Στοκχόλμης γύρω στις 30 με 40 γυναίκες, αλλά πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος υπήρχαν κάπου 700», λέει ο επιθεωρητής Νορντλάντερ στον απεσταλμένο της Εl Pais. Ο επιθεωρητής παρκάρει το αυτοκίνητό του σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, κοντά στο σπίτι στο οποίο τον πληροφόρησαν ότι ζει μια γυναίκα που την εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο. Τέτοιες επιχειρήσεις οδήγησαν πέρυσι στη σύλληψη 6 ατόμων για εμπόριο λευκής σάρκας (που τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών) και 25 ατόμων για μαστροπεία (που τιμωρείται με κάθειρξη οκτώ ετών).

Για να φτάσει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, η αστυνομία πέρασε πρώτα από το Internet. Υπάρχουν γύρω στις 100 διευθύνσεις που προσφέρουν κορίτσια, και μερικές από αυτές δίνουν κινητό τηλέφωνο. Από το σημείο αυτό αρχίζουν οι έρευνες, με πρώτο στόχο να διαπιστωθεί αν τα κορίτσια είναι θύματα εμπορίου. Στην περίπτωση αυτή, σημαίνει συναγερμός. Ο Νορντλάντερ και οι συνάδελφοί του -κάπου 35 αστυνομικοί είναι εξουσιοδοτημένοι να καταπολεμήσουν το εμπόριο ανθρώπων στη Στοκχόλμη- αντιμετωπίζουν τελευταία μια καινούργια πρόκληση: «Μόλις ανακαλύψαμε το πρώτο δίκτυο εμπορίου ανδρών για ομοφυλόφιλους».

Oλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγορεύουν το εμπόριο, αλλά η Σουηδία είναι η μόνη που τιμωρεί τον πελάτη. Το εμπόριο και η πορνεία πάνε μαζί. Η πορνεία δεν είναι ζήτημα ηθικής, αλλά ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Στη φωτογραφία έργο Egon Schiele με τίτλο «Πόρνη»

Πηγή: El Pais της 26ης/2/07, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή