Ο ισορροπιστής κ. Σολτς

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
UPD:08:01
REUTERS/BERND VON JUTRCZENKA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Η πιθανότητα εκλογικής νίκης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου γεννά προσδοκίες για αλλαγή κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής σε δύο κρίσιμα μέτωπα: τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο Σολτς προβάλλει την ανάγκη μιας νέας Ostpolitiκ, της πολιτικής προσέγγισης προς την Ανατολική Γερμανία που εγκαινίασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 ο τότε καγκελάριος Βίλι Μπραντ.

Η νέα Ostpolitik που φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ο Σολτς, αν εκλεγεί τελικά καγκελάριος, αφορά την προσέγγιση με τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με την Ευρώπη είναι -ως γνωστόν- «πότε κρύο και πότε ζέστη». Ο Σολτς, αν και θεωρεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παραβίαση των διακηρύξεων της Επιτροπής του Ελσίνκι και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αναφέρουν πως τα σύνορα της Ευρώπης δεν μπορούν να αλλάζουν διά της βίας, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως είναι σημαντικό για την Ε.Ε. να συνεργάζεται με άλλους.

Επιπλέον ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD στηρίζει την απόφαση του κόμματός του υπέρ της ολοκλήρωσης του γερμανορωσικού αγωγού αερίου Nord Stream 2, ζήτημα το οποίο έχει δημιουργήσει τριβές με την Ουάσιγκτον, αλλά και ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, των δημοσιονομικών κανόνων, ο Σολτς απορρίπτει την ιδέα για τη μεταρρύθμισή τους σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώντας πως παρέχουν αρκετή ευελιξία για να αντιμετωπίσουν την κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της συνέχισης και το 2022 των σχεδίων για αύξηση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να αποτραπεί μία απότομη προσγείωση της οικονομίας.

Επιμένει ωστόσο ότι από το 2023 η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει το «φρένο χρέους», το όριο το οποίο περιορίζει συνταγματικά τον νέο δανεισμό, μέτρο το οποίο έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές της επιπτώσεις. 

Ο Σολτς σκοπεύει να προχωρήσει στον δανεισμό 100 δισ. ευρώ επιπλέον από τον νέο χρόνο, πέραν των 370 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια που έχουν εγκριθεί από την αρχή της κρίσης. Έχει διαθέσει 51,8 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2022 και περισσότερα από 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2025.

Μένει να φανεί κατά πόσο οι ασκήσεις ισορροπίας του υποψήφιου καγκελαρίου θα καταφέρουν να δώσουν νέα πνοή στη χειμαζόμενη Ευρώπη.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή