Σε ισχύ τον Μάρτιο του 2008 η ιστορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για τις αερομεταφορές

Δόθηκε το «πράσινο φως» από τους «27» - Η συμφωνία θα αντικαταστήσεις τις διμερείς συμφωνίες των κρατών - μελών με τις ΗΠΑ
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 14:42
UPD:14:51
A- A A+

Το «πράσινο φως» στη συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί» -μια ιστορική συμφωνία για την απελευθέρωση των υπερατλαντικών πτήσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ- έδωσαν ομόφωνα σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στις υπερατλαντικές πτήσεις και να συμβάλει στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων για εκατομμύρια επιβάτες.

«Η συμφωνία έχει σπουδαία πολιτική και οικονομική σημασία. Το γεγονός ότι όλοι στο Συμβούλιο (των υπουργών Μεταφορών) καλωσόρισαν την έκβαση πρέπει να υπογραμμιστεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρό.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί έπειτα από τέσσερα χρόνια συνομιλιών, θα επιτρέπει σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε. να εκτελεί πτήσεις από οποιαδήποτε πόλη των χωρών-μελών της Ενωσης σε οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ και αντιστρόφως.

Όπως είχε συμφωνηθεί με την Ουάσιγκτον, η συμφωνία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ωστόσο όπως είπε ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, η έναρξη ισχύος της ανεβλήθη για πέντε μήνες (τον Μάρτιο του 2008) κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας. Η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε. που ήταν αντίθετη στη συμφωνία, επειδή το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα αντιμετωπίσει πλέον μεγάλο ανταγωνισμό. Το Λονδίνο είχε ζητήσει μια μεταβατική περίοδο για το κερδοφόρο βρετανικό αεροδρόμιο του Χίθροου ως το Μάιο του 2008, οπότε πρόκειται να λειτουργήσει ένας πέμπτος τερματικός σταθμός (τέρμιναλ) στο αεροδρόμιο αυτό, διευκρίνισαν άλλες ευρωπαϊκές πηγές.

Με την εφαρμογή της νέας συμφωνίας θα αντικατασταθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε., οι οποίες -σημειωτέον- είχαν κριθεί παράνομες από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε..

Η συμφωνία «Ανοικτοί ουρανοί» θα υπογραφεί στις 30 Απριλίου κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή