Αλί Μπαμπατζάν: «Η Ευρώπη έκανε λάθος με την ένταξη της Κύπρου»

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 17:11
A- A A+

«Η Ευρώπη έκανε λάθος με την ένταξη της Κύπρου και δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη», υποστηριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε., Αλί Μπαμπατζάν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τρουντ», την οποία παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουλγαρία.

«Η διεθνής κοινότητα μάλλον πρέπει να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους, απλώς για να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λάθος», αναφέρει ο κ. Μπαμπατζάν και σημειώνει: «Δεν είναι στην πρακτική της ΕΕ να δέχεται χώρες με τεράστια συνοριακά προβλήματα. Τώρα τα προβλήματα αυτά έχουν εισαχθεί στην ΕΕ και έγιναν δικά της. Για αυτό, έστω και αν το θέλει, η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη για το ζήτημα αυτό τώρα πια, όταν η Κύπρος είναι μέλος της».

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι τα προβλήματα να συζητιούνται. Αλλά εμείς βλέπουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αντίθετοι, αποφεύγουν τις λύσεις, επειδή ίσως να είναι ευχαριστημένοι από τα δεδομένα. Τώρα αυτοί εκπροσωπούν θεωρητικά όλη τη μεγαλόνησο, χωρίς να μοιράζουν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους, και επωφελούνται από όλα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην Ε.Ε.», παρατήρησε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει τη μεσολάβηση του νεου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό.

Όσο για την επίμονη άρνηση της ¶γκυρας να εκπληρώσει τη δέσμευση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, ευθύνεται η Ε.Ε..

Όπως λέει, «δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα του 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δέχτηκαν το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν για ένωση του νησιού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε η απομόνωση του Βορρά (σσ. όπως αποκαλεί το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου) να λήξει. Πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να συμβεί τίποτε. Ενώ θέλουν εμείς να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με κανένα τίμημα», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή