Οι σκανδιναβικές ομοσπονδίες έγραψαν στη FIFA για το Μουντιάλ του Κατάρ

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 18:12
UPD:18:16
EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA
A- A A+

Επ΄ ευκαιρία του νέου προκριματικού «παράθυρου» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Βόρειας Ευρώπης ασκούν ξανά πίεση στη FIFA για το ζήτημα των ανθρωπίνων κι εργατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Σε κοινή δήλωση, οι ομοσπονδίες των Νήσων Φερόε, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας έγραψαν στη Φάτμα Σαμούρα, γενική γραμματέα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Οι ομοσπονδίες επικαλούνται την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2021, στην οποία αναφέρεται ότι το Κατάρ «εκδίδει πιστοποιητικά θανάτου για τους νεκρούς εργάτες χωρίς να διεξάγει επαρκή έρευνα, αποδίδοντάς την αιτία σε φυσικό θάνατο ή ασαφείς καρδιακές επιπλοκές».

Η έκθεση, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, είναι ανησυχητική και υπογραμμίζει γι΄ άλλη μια φορά την έλλειψη σεβασμού των πιο βασικών δικαιωμάτων στη χώρα του Κόλπου.

«Ενθαρρύνουμε τη FIFA να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ηγεσία του Κατάρ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Οι περιπτώσεις που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του εργατικού δυναμικού στο Κατάρ».

«Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε την ανάγκη να συνεχίσετε έναν ανοιχτό και διαφανή διάλογο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Μέσα απ΄ αυτόν τον διάλογο, μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις για τους εργαζόμενους στη χώρα», καταλήγει η δήλωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις