Διεθνή ΜΜΕ: Το «αντίο» στον οικουμενικότερο των Ελλήνων, Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 12:01
UPD:13:20
A- A A+

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ, καθώς η φήμη του εκλιπόντος είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη κάνουν εκτενείς αναφορές στη ζωή και τη σταδιοδρομία του.

Reuters: Ο συνθέτης του «Ζορμπά» πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών

Με τίτλο «ο Έλληνας συνθέτης του Ζορμπά πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρεται συνοπτικά στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, τον μνημονεύει ως «τον πανύψηλο άνδρα με τα πυκνά κυματιστά μαλλιά που είχε λαχτάρα για μία προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

The New York Times: Πέθανε στα 96 του ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αγωνιστής

Οι «New York Times» εστιάζουν στο αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη κατά της Χούντας «που τον φυλάκισε και τον εξόρισε ως επαναστάτη».

Μεταξύ άλλων, δε, μνημονεύουν συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αμερικανική εφημερίδα το 1970, όπου έλεγε: «Πάντα ζούσα με δύο ήχους – έναν πολιτικό, ένα μουσικό».

 Γερμανικά ΜΜΕ: «Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, αλλά και ένδειξη αντίστασης

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κυριαρχεί εδώ και λίγη ώρα στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» και το «Κάντο Χενεράλ» σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους «ήρωα» που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ιταλικά ΜΜΕ: «Σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, αφιέρωση τη ζωή του στη μουσική και στην πολιτική»

Πρώτη είδηση αποτελεί και στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη.

«Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του «Ζορμπά» που δημιούργησε το συρτάκι». «Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».

Προτεινόμενα για εσάς