Στην Κίνα και την Ιαπωνία ο Τζον Κέρι εν όψει COP26

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 11:14
UPD:11:15
REUTERS/POOL

FILE PHOTO: Former U.S. Secretary of State John Kerry speaks by video feed during the virtual 2020 Democratic National Convention as participants from across the country are hosted over video links from the originally planned site of the convention in Milwaukee, Wisconsin, U.S. August 18, 2020. 2020 Democratic National Convention/Pool via REUTERS/File Photo

A- A A+

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα Τζον Κέρι θα ταξιδέψει στην Κίνα και στην Ιαπωνία από σήμερα Τρίτη για να συζητήσει σχετικά με «τις προσπάθειες με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες στις δύο οικονομικές δυνάμεις της Ασίας θα είναι «να συμμετάσχουν με διεθνείς ομολόγους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ώρα Ουάσινγκτον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών οδήγησε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν την παγκόσμια κοινότητα για την απειλή της κλιματικής αλλαγής και προέτρεψε την επιτάχυνση των προσπαθειών για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Η ενέργεια των ΗΠΑ έρχεται πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία αργότερα φέτος.

Στην Ιαπωνία, οι συζητήσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν στη συνεχή υποστήριξη της χώρας για τον άνθρακα, το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο. Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που κατασκευάζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, καθώς παλεύει με τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων αντιδραστήρων της χώρας.

Τον Απρίλιο, η Ιαπωνία σχεδόν διπλασίασε τον στόχο της για περικοπές εκπομπών έως το 2030 σε μείωση 46% ως απάντηση στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων δικών της επιχειρήσεων, αφού δεσμεύτηκε πέρυσι ότι θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. διαβάστε περισσότερα

"Η Ιαπωνία πήρε μερικές σκληρές αποφάσεις", δήλωσε ο Κέρι στον υπουργό Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, αναφερόμενος στους στόχους.

Ο Κοϊζούμι είπε στον Κέρι ότι οι μήνες πριν από το COP26 είναι «κρίσιμης σημασίας και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Κίνα, ο Κέρι θα ελπίζει να βασιστεί στις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τον Απρίλιο ότι η χώρα θα εργαστεί επειγόντως για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι επισκέψεις του Κέρι έρχονται αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν στη μεγαλύτερη συμμετοχή πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα σε έργα ορυκτών καυσίμων. Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις στο Τόκιο είναι επίσης πιθανό να επικεντρωθούν στα σχέδια της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB) να οργανώσει και να αναπτύξει ένα σχέδιο για την απόκτηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο και να τους κλείσει νωρίς.

Η προσπάθεια, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, περιλαμβάνει τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Prudential PLC (PRU.L), τους δανειστές Citigroup Inc (C.N) και HSBC Holdings PLC (HSBA.L) και BlackRock Real Assets, με φιλοδοξίες για μια αρχική αγορά το 2022. διαβάστε περισσότερα

Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ADB και η υποστήριξη από το Τόκιο θα είναι καθοριστική για κάθε επιτυχία των σχεδίων.

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είναι οι μεγαλύτεροι, δεύτεροι και πέμπτοι μεγαλύτεροι εκπομπές άνθρακα στον κόσμο.

Η Κίνα δεσμεύτηκε να "ενισχύσει τη φιλοδοξία" για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα πριν από το τέλος του έτους.

Οι ακτιβιστές παρακολουθούν κάθε νέα δέσμευση για τον άνθρακα, με πολλούς να ελπίζουν ότι το Πε

Ο κ. Κέρι, που ήδη επισκέφθηκε την Κίνα τον Απρίλιο, θα πάει στην Τιαντζίν για να «συνεχίσει τις συνομιλίες για διαστάσεις-κλειδιά της κλιματικής κρίσης», σημείωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μετά την επίσκεψή του στη Σαγκάη στα μέσα Απριλίου, Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν δεσμευθεί «να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», με κοινή ανακοίνωση που είχαν δώσει στη δημοσιότητα, όμως η Κίνα ξεκαθάρισε στα τέλη Ιουλίου πως η διμερής συνεργασία σε τελευταία ανάλυση θα εξαρτηθεί από την «καλή υγεία συνολικά» των διμερών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με διεθνείς ομολόγους του στο Τόκιο, ανέφερε η αμερικανική διπλωματία, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους, στο πλαίσιο της συνεργασίας «για την αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

Η ασιατική περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου έχει σκοπό να «ενισχυθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι φιλοδοξίες όσον αφορά το κλίμα» πριν από την COP26 – τη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – η οποία θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη (Σκοτία) τον Νοέμβριο.

Ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα έκθεση με πολύ ανησυχητικό περιεχόμενο: κατ’ αυτήν, ο πλανήτης υπάρχει κίνδυνος να υπερβεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή «στις αρχές της δεκαετίας του 2030», ήτοι «δέκα χρόνια νωρίτερα» από την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι άνθρωποι είναι «αναμφίβολα» υπεύθυνοι για την απορρύθμιση του κλίματος και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη αν θέλουν να περιοριστούν οι ζημιές, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή