Ντ. Μπακογιάννη: «Ο Αη Στράτης δεν θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο νησί»

Αποδεκτές με κατανόηση οι ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007 12:53
UPD:13:13
A- A A+

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στις ΗΠΑ ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργός η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ.Μπακογιάννη χαρακτήρισε το ταξίδι της παραγωγικό καθώς, όπως είπε, επί τρεις μέρες προωθήθηκαν και προβλήθηκαν οι ελληνικές θέσεις. «Οι θέσεις μας -πρόσθεσε- έγιναν αποδεκτές, με κατανόηση, με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν».

Ερωτηθείσα εάν εκτός από τη φραστική στήριξη, αναμένει και έμπρακτη στήριξη, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Βεβαίως κανένας δεν θέλει πιστοποίηση της ελληνικότητας των νησιών μας. Σημασία έχει ότι ο Αη Στράτης δεν θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο νησί και έχει ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με ελληνικό ερευνητικό πλοίο, με τη συμμετοχή και τούρκου επιστήμονα, που πρόκειται να βγει στο Αιγαίο, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «πάντοτε υπάρχουν ερευνητικά σκάφη και πάντοτε γίνεται επιστημονικό έργο στο οποίο μετέχουν επιστήμονες είτε από ευρωπαϊκές χώρες, είτε Ελληνες,είτε Τούρκοι». «Αυτό», υπογράμμισε, «δεν έχει καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, η κ.Μπακογιάννη αρκέστηκε να πει: «Μόλις έχω κάποια νέα θα σας το πω».

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κρύψει τίποτα, και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν το ελληνικό κράτος από οποιαδήποτε φαινόμενα που μπορεί να δημιουργούν προβληματισμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή