Τουρκία: Αναπτύσσει στρατιωτική ικανότητα με drones

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 15:13
UPD:15:16
twitter/Recep Tayyip Erdoğan
A- A A+

Μια νέα γενιά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρόσθεσε στον στόλο του ο τουρκικός στρατός την Κυριακή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστήσει τον στρατό της χώρας πιο αυτάρκη.

Το αεροσκάφος Akinci κατασκευάζεται από την τουρκική αεροναυπηγική εταιρεία Baykar η οποία συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με τον Ερντογάν- ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Σελούκ Μπαϊρακτάν.

 Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι πιο εξελιγμένο από το Bayraktar TB2 της εταιρείας, το οποίο έχει πωληθεί σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.

«Με το Akinci, η Τουρκία έγινε μία από τις τρεις πρώτες χώρες στον κόσμο που παράγουν αυτή την τεχνολογία», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης στο στην πόλη Τσόρλου.

Σύμφωνα με την εταιρεία το Akinci, που στα τουρκικά σημαίνει «επιδρομέας», μπορεί να επιτεθεί σε στόχους στον αέρα και στο έδαφος και να λειτουργήσει παράλληλα με μαχητικά αεροσκάφη, πετώντας ψηλότερα και παραμένοντας στον αέρα περισσότερο από τα υπάρχοντα τουρκικά αεροσκάφη χωρίς πιλότο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα φέρουν μια σειρά από βλήματα που αναπτύχθηκαν από την τουρκική Roketsan.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στη μακρά σύγκρουση της Άγκυρας με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Αναπτύχθηκαν επίσης για να υποστηρίξουν τους Τούρκους συμμάχους πέρυσι, συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της προσπάθειας του Λίβυου Χαλίφα Χάφταρ να καταλάβει την Τρίπολη. Τα drones χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να βοηθήσουν τις αζερικές δυνάμεις που κατέλαβαν έδαφος από την Αρμενία στη διάρκειας 44 ημερών σύγκρουση το 2020.

Η αφοσίωση στην εγχώρια τεχνολογία που οδηγεί την Άγκυρα σε άβολες συμμαχίες έχει τεντώσει τους δεσμούς με τους παραδοσιακούς εταίρους του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή