Τυφώνας Άιντα: Συνεχίζει να δοκιμάζεται η Λουιζιάνα

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 14:35
UPD:14:43
VIA REUTERS/MICHAEL DEMOCKER
A- A A+

Ο τυφώνας Άιντα συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λουιζιάνα αφότου σάρωσε τον Κόλπο του Μεξικού, πλημμυρίζοντας μεγάλες περιοχές κάτω από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές καθώς οι άνεμοι κατέρριψαν δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια, βυθίζοντας τη Νέα Ορλεάνη στο σκοτάδι μετά το βράδυ.

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε χθες Κυριακή εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

VIA REUTERS/EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTI

Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy.

Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε πάνω του.

Η πραγματική κλίμακα της ζημιάς που προκάλεσε ο τυφώνας θα αρχίσει να γίνεται σαφής σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι στο LePlace εξακολουθούν να περιμένουν τους διασώστες. Πολλοί αναζήτησαν την ασφάλεια στις κορυφές της στέγης και στις σοφίτες τους, καθώς η περιοχή χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και οι κάτοικοι καλούσαν επειγόντως σε βοήθεια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νότια της Νέας Ορλεάνης, κάτοικοι της Alliance κλήθηκαν να απομακρυνθούν αμέσως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφότου υποχώρησε το έδαγος. Στους κατοίκους προσφέρθηκε καταφύγιο στο Belle Chasse Auditorium.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πελάτες στη Λουιζιάνα και περισσότεροι από 100.000 πελάτες στο Μισισιπή θα ξυπνήσουν λόγω διακοπών ρεύματος, σύμφωνα με το poweroutage.us, το οποίο παρακολουθεί διακοπές.

EURONEWS

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή καταιγίδα που πλήττει την περιοχή έπειτα από τον τυφώνα Κατρίνα ακριβώς 16 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

EPA/DAN ANDERSON

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian και ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή