«Mικρή» Ελλάδα

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007 18:44

A- A A+

Μπορεί η πιο λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας στις ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου να είναι η εθνική -όπως επίσημα χαρακτηρίζεται- παρέλαση, στη Νέα Υόρκη (θα διεξαχθεί στις 15 Απριλίου), που χρονολογείται από το 1938, αλλά την Κυριακή 25 Μαρτίου 2007, μία «μικρή» Ελλάδα των 95.000 κατοίκων, στο βόρειο μέρος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, τίμησε την παλιγγενεσία, και τα 185 χρόνια από την ίδρυσή της. Είναι η μόνη πόλη σ' όλο τον κόσμο που «βαφτίστηκε» «Ελλάς» το 1822, γιά να τιμήσει την επανάσταση του '21, που «έκαμε τους δούλους λεύτερους».

«The Town of Greece was incorporated in 1822. It was named after the country of Greece, as a show of support as the Greek people fought for their independence from Turkish rule. The name is also a tribute to this old-world nation a symbol of intellectual and athletic excellence», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιστορικά κείμενα γιά το όνομα της πόλης.

Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή με οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, ενέπνευσε μια χούφτα κατοίκων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που «έβαλαν μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα».

Πηγή: www.kalami.net

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή