Κινέζος ΥΠΕΞ: Καλεί τον Μπλίνκεν να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 08:19
UPD:08:26
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και να σταματήσει να πιέζει το Πεκίνο για την έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν μέχρι την Τρίτη. Το χαοτικό τέλος του πολέμου επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν μια τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών.

Η Κίνα από την άλλη «αγκάλιασε» την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, μια διπλωματική προσέγγιση που θα μπορούσε να της επιτρέψει να αξιοποιήσει τους τεράστιους ορυκτούς πόρους της χώρας και να δώσει στο Πεκίνο έναν στόχο για επέκταση στις υποδομές της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος.

Αναλυτικότερα, ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να παράσχουν οικονομική βοήθεια στη νέα αφγανική κυβέρνηση και τόνισε τη σημασία που έχει και για τις δύο πλευρές να καθοδηγούν ενεργά τους Ταλιμπάν καθώς ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποσυρθεί μετά από δύο δεκαετίες.

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του να ξεριζώσει την τρομοκρατία στη χώρα της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να λέει ότι οι διπλωμάτες συζήτησαν «τη σημασία της διεθνούς κοινότητας ώστε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχουν δώσει σχετικά με την ασφαλή διέλευση και την ελευθερία ταξιδιού για Αφγανούς και ξένους υπηκόους».

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα αντιτάχθηκε στην έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών για την προέλευση του Covid-19, κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ ότι μετέτρεψαν τον κορωνοϊό σε πολιτικό ζήτημα και προειδοποιώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν στην περίπτωση που επιθυμεί να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις «στο σωστό δρόμο».

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν μια αταξινόμητη περίληψη της έρευνάς τους για την προέλευση του κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια ο Μπάιντεν εμφανίστηκε επικριτικός προς την Κίνα για την έλλειψη συνεργασίας στην έρευνα. «Ο κόσμος αξίζει απαντήσεις και δεν θα ησυχάσω μέχρι να τις λάβουμε», είπε σε δήλωσή του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή