Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο ζητάει το Βελιγράδι

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 10:36
UPD:11:20
A- A A+

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την πρόταση Αχτισάαρι για το Κόσοβο εξέφρασαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με το υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Ο κ. Τάντιτς ζήτησε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι το σχέδιο παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απορρίψει την πρόταση και θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην Πρίστινα, η ανακοίνωση της πρότασης Αχτισάαρι, με την οποία προτείνεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα, τονίζοντας ότι «η ανεξαρτησία εξυπηρετεί όλους του πολίτες, την αλβανική πλειοψηφία αλλά και τις μειονότητες».

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Αγκίμ Τσέκου, ενώ προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους αντιτίθενται στη «διεθνή επιτήρηση» που προτείνει ο κ. Αχτισάαρι, ζήτησε να κατανοήσουν ότι «αυτή είναι η μόνη εφικτή λύση».

O αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Aλμπερτ Ρόχαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βιένης «Ντι Πρέσε», τόνισε ότι το Βελιγράδι δεν επιθυμούσε συμβιβασμό.

O αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ απάντησε ότι οι διεθνείς διαμεσολαβητές επιθυμούσαν η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου να είναι προϊόν συμφωνίας, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε. «Γι' αυτό υπάρχουν δύο πιθανότητες - ή το πρόβλημα θα επιλυθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακόμη κι αν η λύση δεν είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι - ή το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο», τόνισε ο κ. Ρόχαν.

Ο αναπληρωτής του κ. Αχτισσάρι υπογράμμισε ότι «το Βελιγράδι προσπάθησε να αμαυρώσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, ήδη από την έναρξή της, ώστε η απόρριψη της πιθανής έκβασης να είναι ευκολότερη».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με διαφάνεια και έτσι ο καθένας γνωρίζει το λόγο της έλλειψης προόδου. «Και η Ρωσία γνωρίζει ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα έφερνε καμία ουσιαστική πρόοδο. Η απόρριψη της λύσης χωρίς την κατάθεση ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές τόσο για τον ΟΗΕ, όσο και για το Κόσοβο και ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ρόχαν.

«Στα ζητήματα τεχνικής φύσης ασχοληθήκαμε με μέτρα προς το όφελος της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο. Γι' αυτό ελπίζαμε σε εποικοδομητικότερη στάση από τη σερβική πλευρά. Ωστόσο τα αιτήματα του Βελιγραδίου σε όλους τους τομείς ήταν ανέφικτα», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι το Βελιγράδι θεωρούσε πως αν απέρριπτε τη συνολική λύση δεν έπρεπε να συμβιβαστεί ούτε σε μεμονωμένα ζητήματα. Είναι κρίμα, επειδή σε πολλά ζητήματα τεχνικής φύσης ήταν δυνατή η συμφωνία», εκτίμησε ο κ. Ρόχαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή