Αφγανιστάν: Ολοκληρώνει τις διαδικασίες εκκένωσης και η Βρετανία

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όχι εσπευσμένα», λέει ο Μπεν Γουάλας
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 10:46
UPD:10:47
via REUTERS/UK MOD Crown copyright 2021
A- A A+

Η Βρετανία δεν θα δεχτεί άλλους ανθρώπους με πτήσεις από την Καμπούλ πέρα ​​από αυτές που βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο, αφού έκλεισε το κέντρο επιχειρήσεων και μπήκε στα τελευταία στάδια της εκκένωσής της από το Αφγανιστάν, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Είπε ότι η Βρετανία προετοιμάζει τους τελευταίους 1.000 ανθρώπους μέσα στο αεροδρόμιο που θα πετάξουν την Παρασκευή καθώς η χώρα θα σταματήσει την 20ετή παρουσία της στο Αφγανιστάν, και πρόκειται να ολοκληρώσει την αναχώρησή της πριν από την προγραμματισμένη έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 31 Αυγούστου.

Μετά από την εκατόμβη νεκρών της Πέμπτης, ο κ. Γουάλας είπε ότι η απειλή από περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο θα αυξηθεί καθώς οι μαχητές προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν εξαναγκάσει τις δυτικές δυνάμεις να φύγουν από το Αφγανιστάν.

«Η απειλή προφανώς θα μεγαλώσει όσο πλησιάζουμε στην αποχώρηση», δήλωσε στο Sky News. «Η αφήγηση θα είναι πάντα η ίδια, καθώς φεύγουμε, ορισμένες ομάδες όπως ο ISIS θα θέλουν να διατυπώσουν έναν ισχυρισμό ότι έχουν εκδιώξει τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Βρετανός υπουργός είπε ότι κανένας άλλος δεν θα κληθεί στο αεροδρόμιο για εκκένωση και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν τώρα στην απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων και άλλων που έχουν ήδη λάβει άδεια να φύγουν, πριν από την αποχώρηση των τελικών στρατευμάτων «σε λίγες ημέρες».

«Λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι υπάρχουν περίπου 100 έως 150 Βρετανοί υπήκοοι στη χώρα, μερικοί από τους οποίους έμειναν με τη θέλησή τους.

Περίπου 800 έως 1.100 Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και είχαν δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν, είπε ο Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο LBC.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς, που αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταφορά της αεροπορίας της χώρας μετά την αεροπορική μεταφορά του Βερολίνου το 1949, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Γουάλας, πρώην στρατιώτης, είπε επίσης ότι η επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο δεν επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης. Το κλείσιμο του κέντρου επεξεργασίας στο Baron Hotel είχε κλείσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή