Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο...

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 07:00
REUTERS/Regis Duvignau
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Θετικό πρόσημο για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σαφώς τα μέτρα ελαφρύνσεων που φέρεται να σχεδιάζει να ανακοινώσει από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% από το 24% και διατήρηση της έκπτωσης κατά 3 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές, μαζί με διατήρηση της απαλλαγής των μισθωτών από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022.

Στην επιχειρηματική καθημερινότητα, ωστόσο, μείζον θέμα μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις -δημοσιονομική και πανδημική- δεν είναι άλλο από την άμεση βελτίωση της ρευστότητας και συνακολούθως και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που με τη σειρά της επίσης προϋποθέτει μια σειρά ελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης και των νοικοκυριών. 

Ένα αντικειμενικά πολύ ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόρους 30,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κινητοποιήσουν επιπρόσθετους ιδιωτικούς πόρους περίπου 60 δισ. ευρώ και να εκσυγχρονίσουν, να μετασχηματίσουν ψηφιακά και να «πρασινίσουν» περαιτέρω την ελληνική οικονομία, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έγιναν -με μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα- κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένα σημαντικό ζήτημα, όμως, που θέτουν οι επιχειρήσεις και οι εκπρόσωποί τους, δηλαδή οι παραγωγικοί φορείς -ιδιαίτερα της περιφέρειας-, είναι κατά πόσον οι πόροι που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν τελικά προς τις ελληνικές ΜμΕ. Επισημαίνουν δε την ανάγκη χορήγησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα με «όρους αγοράς».

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί, επίσης, όπως εκτιμούν οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας, να αποτελέσει με σωστή διαχείριση ένα μακροπρόθεσμο εργαλείο ενίσχυσης των εξαγωγών αλλά και των παραγωγικών επενδύσεων, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά δυσάρεστες καταστάσεις όπως αυτή που βίωσε η οικονομία μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υποστηρίζουν δε ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, ξεκάθαρες δομές, σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμα αποτελέσματα και με τη δημιουργία των κατάλληλων ομάδων ανθρώπων που θα κληθούν να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Η βιομηχανία-μεταποίηση της περιφέρειας, επίσης, θεωρεί εξίσου σημαντική ανάγκη την παροχή ισχυρών κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, είτε με άμεσες σχετικές ενισχύσεις είτε με αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις που στις προτάσεις τους περιλαμβάνουν επενδύσεις και δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού ή με επιχορήγηση των επιτοκίων δανεισμού για τέτοιες δράσεις. Η πανδημία, εξάλλου, που συνεχίζεται και δυστυχώς «ξαναφουντώνει», απειλώντας όχι μόνο το ΕΣΥ, αλλά και την πραγματική οικονομία, έχει ήδη αποδείξει πόσο πιο εύκολα επιβιώνουν σε συνθήκες κρίσης οι οικονομίες που έχουν γερές βάσεις στην παραγωγή και όχι μόνο στις υπηρεσίες.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή