Θρίλερ, φουτουριστική περιπέτεια και ένας άνθρωπος του Θεού

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 10:03
A- A A+

Τον Άρη Σερβετάλη να μεταμορφώνεται σε Άγιο Νεκτάριο, μοντέρνα αναβίωση επιτυχημένης  ταινίας τρόμου, βραζιλιάνικη περιπέτεια μυστηρίου, φουτουριστική περιπέτεια και σπουδαίες επανεκδόσεις θα απολαύσουν οι σινεφίλ την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.

 «Candyman»

Ο Τζόρνταν Πιλ και η Νία ΝταΚόστα μεταφέρουν, άλλη μια φορά, το διήγημα του Κλάιβ Μπάρκερ στη μεγάλη οθόνη, υπογράφοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία, αντίστοιχα.

Η μοντέρνα εκδοχή ακολουθεί τον Άντονι ΜακΚόι, έναν καλλιτέχνη ο οποίος μετακομίζει μαζί με την σύντροφό του στην υποβαθμισμένη περιοχή Καμπρίνι Γκριν στο Σικάγο, ψάχνοντας για τη χαμένη του έμπνευση. Και την βρίσκει στο πρόσωπο του Candyman, ενός τοπικό αστικού μύθου, με τον οποίο φαίνεται να έχει μια πιο βαθιά σύνδεση.

«Bacurau»

H ταινία των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες, που κέρδισε το Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ  Καννών του 2019, μας μεταφέρει στο Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, που θρηνεί καθώς η  μητριάρχης του,  Καρμελίτα,  έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια.

Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί, όχι πολύ μακριά… Τρόμος, περιπέτεια και μυστήριο συνδυάζονται  στο ενδιαφέρον βραζιλιάνικο φιλμ.

«Ταξίδι Μέσα από τη Μνήμη»  

Στη φουτουριστική περιπέτεια της Λίζα Τζόι, με πρωταγωνιστή τον Χιού Τζάκμαν, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ με την ικανότητα να ανιχνεύει το ανθρώπινο μυαλό, βοηθά τους πελάτες του να ανακτούν αναμνήσεις του παρελθόντος.

Μία από αυτές εξαφανίζεται μυστηριωδώς, γεγονός που δεν αφήνει σε ησυχία τη συνείδηση του ντετέκτιβ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τη βρει, αλλά αγνοεί πως πρόκειται να ανακαλύψει μια βίαιη συνωμοσία. Δυστοπική, ρομαντική υπερπαραγωγή που κινείται ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία, το φιλμ νουάρ και το θρίλερ.

«Ο Άνθρωπος του Θεού»

Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά τον θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Η Γελένα Πόποβιτς παρουσιάζει τον βίο του Αγίου Νεκτάριου σε μια διεθνή παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα, με τους Άρη Σερβετάλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τόνια Σωτηροπούλου, Χρήστο Λούλη, Αλεξάντερ Πετρόφ και Μίκι Ρουρκ.

«Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»  

Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, ένας γιατρός ανακαλύπτει τον «Άνθρωπο Ελέφαντα», έναν εντελώς παραμορφωμένο άντρα, ο οποίος πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια. Θα τον περιθάλψει, αλλά ο άνθρωπος που τον είχε υπό την κηδεμονία του θα τον απαγάγει στη Γαλλία, όπου θα τον περιφέρει σαν δημόσιο θέαμα.

Η αληθινή ιστορία του Τζον Μέρικ, ενός Άγγλου του 19ου αιώνα που χτυπήθηκε από μια φοβερή αρρώστια, έγινε στα χέρια του Ντέιβιντ Λιντς ένα πικρό, ουμανιστικό έπος για τη διαφορετικότητα. Προβάλλεται σε επανέκδοση, με νέες ψηφιακές κόπιες.

«Τρία Χρώματα: Η Λευκή Ταινία»

Ο Κάρολ, ένας Πολωνός κομμωτής, χωρίζει από την όμορφη Γαλλίδα σύζυγό του και καταλήγει στους δρόμους του Παρισιού, χωρίς χρήματα και διαβατήριο. Όλα φαίνονται χαμένα μέχρι που με τη βοήθεια ενός συμπατριώτη του και μιας... βαλίτσας, καταφέρνει να γυρίσει πίσω στη Βαρσοβία, αποφασισμένος να αποκτήσει χρήματα με κάθε μέσο, ώστε να θέσει σε εφαρμογή ένα απίθανο σχέδιο εκδίκησης.

Η δεύτερη ταινία της «Τριλογίας των Χρωμάτων» του Κριστόφ Κισλόφσκι, με θέμα την ισότητα και  με την εκθαμβωτική Ζούλι Ντέλπι προβάλλεται σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

«M.A.S.H.»

H σπουδαία αντιπολεμική κωμωδία του Ρόμπερτ Όλτμαν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Χούκερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Σάδερλαντ και Έλιοτ Γκουλντ, προβάλλεται σε επανέκδοση.

/
Η υπόθεση του φιλμ αφορά μια ομάδα στρατιωτών χειρουργών στον πόλεμο της Κορέας, οι οποίοι αποδεικνύουν πως μέσα στη λαίλαπα του πολέμου υπάρχει χώρος για χαμόγελο και χιούμορ.

«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες»

 

Το ομότιτλο κλασικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε κινούμενα σχέδια. Στην ταινία, η οποία θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, ένας σκιουροπίθηκος ο οποίος ονειρεύεται να γίνει εξερευνητής, συναντά τυχαία έναν βάτραχο, ο οποίος έχει βάλει στοίχημα πως χρειάζεται μόλις ογδόντα μέρες για να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς