Νιγηρία: Νεκροί από αρρώστια 6 από τους 136 μαθητές ιεροδιδασκαλείου που απήχθησαν το Μάιο

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 09:30
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Οι έξι από τους συνολικά εκατόν τριάντα έξι μαθητές που είχαν απαχθεί νωρίτερα φέτος από ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο στη βόρεια-κεντρική Νιγηρία αρρώστησαν και πέθαναν, δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Γκάρμπα Αλ Χάσαν, ο διευθυντής του ιδρύματος, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Δευτέρα.

Οι απαγωγείς απαιτούν να τους καταβληθούν λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους τους υπόλοιπους μαθητές.

Η απαγωγή διαπράχθηκε τον Μάιο από ένοπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες που επιτέθηκαν στο οικοτροφείο, στην πόλη Τεγκίνα, στην πολιτεία του Νίγηρα.

Εγγράφεται σε σειρά παρόμοιων ενεργειών από συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας τα τελευταία χρόνια.

Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές και απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων ή ταξιδιωτών για λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Το τελευταίο διάστημα, οι συμμορίες αυτές επιδίδονται ολοένα συχνότερα σε επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων, προχωρούν σε μαζικές απαγωγές μαθητές και φοιτητών για λύτρα. Πάνω από 1.000 μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο στη χώρα, υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι απαγωγείς τηλεφώνησαν για να πουν πως έξι παιδιά αρρώστησαν και πέθαναν και να απαιτήσουν να τους καταβληθεί το ποσό που θέλουν.

Ο Αμπουμπακάρ Άνταμ, γονέας, επτά παιδιά του οποίου κρατούνται από τους απαγωγείς, ανέφερε πως το τηλεφώνημα έγινε για να ζητηθεί η πληρωμή.

Προχθές Κυριακή, απαγωγείς άφησαν ελεύθερους 15 μαθητές γυμνασίου στην πολιτεία Καντούνα αφού έλαβαν λύτρα. Το ύψος του ποσού που καταβλήθηκε δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, έδωσε εντολή τον Φεβρουάριο στους κυβερνήτες των πολιτειών να σταματήσουν την καταβολή λύτρων σε απαγωγείς, για να μην τους ενθαρρύνουν. Ωστόσο γονείς και κοινότητες στην απελπισία τους συγκεντρώνουν τα χρήματα και πληρώνουν, συχνά χωρίς να ενημερώνουν τις αρχές.

Οι απαγωγές του είδους τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τακτική της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), τζιχαντιστικής οργάνωσης που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε, όμως τελευταία διαπράττονται από συμμορίες χωρίς ιδεολογικό χρωματισμό, με κίνητρο μόνο την απόσπαση χρημάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή