Αιχμές αλλήλων για ευθύνες

Στην υπόθεση των ομολόγων
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 16:31
UPD:17:30
A- A A+

ΑΙΧΜΕΣ όλων εναντίον όλων για τις ευθύνες στην υπόθεση των ομολόγων, αν και αργά το μεσημέρι με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι παρερμηνεύτηκαν οι χθεσινές δηλώσεις Αλογοσκούφη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/28/1318463.htm , ενώ όπως μετέδωσαν ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Αλογοσκούφη - Τσιτουρίδη και δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινίσεις.

«H κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε, ώστε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τράπεζες και χρηματιστηριακές να εργάζονται με απόλυτη διαφάνεια και με αυστηρούς κανόνες. Εργαζόμαστε ώστε σε όλο αυτό το σύστημα να υπάρχει απόλυτος και αποτελεσματικός έλεγχος», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης προσερχόμενος στη Βουλή.

«Επί ένα χρόνο αποκλειστική μου δουλειά είναι η προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Κάνουμε πολύ έργο και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσιτουρίδης.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης μίλησε για εξαπάτηση των Ταμείων από το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας έτσι εμμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη περί «ανίδεων διοικήσεων Ταμείων».

«Το υπουργείο Οικονομίας έπρεπε να ενημερώσει τουλάχιστον το υπουργείο Απασχόλησης για το νέο προϊόν. Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων έμαθαν για το δομημένο προϊόν, μόλις πριν απο 30 μέρες. Η αίσθηση που έχουμε στα Ταμεία μας, είναι ότι εξαπαταθήκαμε από το ίδιο το υπουργείο που έχει την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

«Ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων την τελευταία εικοσαετία έπρεπε να αλλάξει», δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ σε ερώτηση για το εάν ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης (παραιτηθείς πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ) πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε ότι «ο καθένας οφείλει να δίνει τις δικές του εξηγήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης στον ρ/σ Alpha σχολιάζοντας

τη φράση Αλογοσκούφη για άπληστους χρηματιστές είπε: «Μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από 2-3 περιπτώσεις, διότι 3 χρηματιστηριακές εταιρείες κάνουν συναλλαγές με τα ταμεία. Εμείς ζητάμε να επεκταθεί η έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις και να υπάρξει διαφάνεια, τόσο στις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και στις Τράπεζες καιτα αμοιβαία κεφάλαια και όσους συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι συναλλαγές του δημοσίου και των ταμείων γίνονται κυρίως με τις τράπεζες. Πιστεύω ότι είναι ατυχής η δήλωση του υπουργού ή έχει ελλιπή ενημέρωση. Είναι άδικη η κατηγορία και δεν ξέρω γιατί το κάνει. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελεγχθεί η όποια χρηματιστηριακή εταιρία και να τιμωρηθεί. Εμείς βρίσκαμε τοίχο στα ταμεία. Είχα πάει και εγώ στο ΤΕΑΔΥ και δεν με δέχτηκε. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε ούτε μια δουλειά και το ίδιο συμβαίνει και με τις 61 από τις 63 χρηματιστηριακές εταιρείες».

Ο κ. Μωραϊτάκης υποστήριξε ότι το ΤΕΑΔΥ είχε διαφυγόντα κέρδη.

Για πιστοποιημένο σκάνδαλο αλλά και για πολιτικό σκάνδαλο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/28/1318444.htm .

Εν τω μεταξύ, η Αγροτική Τράπεζα, απάντησε με ανακοίνωση της στα δημοσιεύματα για λογαριασμούς σε αυτήν των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι η τράπεζα έδωσε όλα τα στοιχεία στην Αρχή για το «βρώμικο» χρήμα και ότι η προσπάθεια να εμπλακεί η τράπεζα είναι εκ του πονηρού http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/28/1318349.htm .

«Στο δημόσιο υπάρχουν ευθύνες. Οι εισηγητές δεν είναι τυχαία πρόσωπα, φέρουν την ευθύνη των επιλογών που εισηγούνται. Και πάντως, οι Διοικήσεις των Ταμείων έχουν την αυτονομία της λειτουργίας τους και άρα έχουν την ευθύνη των δράσεων και των αποφάσεών τους», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για όσα αναφέρονται στην κατάθεση της γενικής διευθύντριας του ΤΕΑΔΥ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/28/1318252.htm .

Αναφορικά με δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ ότι «τέτοια δάνεια (ομολογιακά για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών) προσφέρονται για μίζες» ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «αν ισχύει αυτό, τότε αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και παρουσίασε κατάλογο «κρυφών δανείων».

Σε ερώτηση περί της «σύμπτωσης» να έχουν επιλέξει «ταυτόχρονα 15 Διοικήσεις Ταμείων να επενδύσουν σε τέτοιου είδους ομόλογα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοίνωση της περασμένης βδομάδας του αρμοδίου υπουργείου περί της «επικινδυνότητας επένδυσης σε τέτοιου είδους ομόλογα» επικαλούμενος σχετικά και τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σε ερώτηση σχετική με τον διορισμό «γαλάζιων παιδιών» στις διοικήσεις των Ταμείων που σήμερα κρίνονται ως «ανίδεες διοικήσεις», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «διαμορφώνονται ορισμένες παρελκυστικές λογικές» αναφέροντας ως παράδειγμα την αναφορά στη «γαλάζια εταιρεία «Ακρόπολις» - «η οποία ιδρύθηκε το '97» όπως είπε «και άρχισε από το '98 να μετέχει στις διαδικασίες αξιοποίησης χρημάτων των ταμείων. Πώς συμβαίνει μια εταιρεία, που άρχισε να λειτουργεί πέντε-έξι χρόνια πριν από την κυβέρνηση της ΝΔ κι επένδυε χρήματα των ταμείων, να αναφέρεται ακρίτως ως «γαλάζια εταιρεία»; είπε.

Αναφορικά με δημοσίευμα των «Νέων» που αναφέρεται σε εκχώρηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συγκεκριμένη Τράπεζα, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/28/1318455.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή