Γ. Οικονόμου: Αύριο το απόγευμα τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους-αποφυγή συναθροίσεων

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 12:44
UPD:15:56
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Το απόγευμα της Τρίτης θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά μέτρα για ανεμβολίαστους, ρυθμίσεις «που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατόν λειτουργία της δημόσιας σφαίρας» σε χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Με αυτά, όπως εξήγησε, καθώς η δυνατότητα εμβολιασμού δίνεται εδώ και καιρό, «ανυποχώρητασ και δίχως συμβιβασμούς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορωνοϊό».

Υποχρέωσή μας, είναι, σημείωσε, «να εξασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής».

Όσοι δεν θέλουν να συμμορφωθούν, «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται τον εμβολιασμό, αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, αλλά για λόγους πλέον μη αποδεκτούς», θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον, έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας. 

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, προχωράει, δεν μπορεί να μένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων, είπε ο κ. Οικονόμου.

Εισαγωγικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η πανδημία «επιμένει και θα μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα», ενώ έκανε και αναδρομή στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, λέγοντας πως «πριν 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε με τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και κινήθηκε σε δυο άξονες:

- Προστασία του πληθυσμού και αγορά πολύτιμου χρόνου μέχρι η επιστήμη να μας προσφέρει λύσεις, κάτι για το οποίο η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.

- Κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από την πανδημία».

«Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατέψαμε, όσο ήταν δυνατόν, ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Τέλος του 2020, η επιστημονική κοινότητα μάς πρόσφερε τα εμβόλια. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιο και λίγους μήνες μετά εμβολιάζουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και όπου θέλει.

Με δεδομένη τη δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορου εμβολιασμού και με αναβαθμισμένο το ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην αποκατάσταση της ζωής. Δόθηκε χρόνος και πληθώρα μέσων όλοι όσοι βρίσκονται εντός επικράτειας να μπορέσουν από Σεπτέμβριο να εργαστούν, να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις

Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι το λιανεμπόριο να λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού, ο Γιάννης Οικονόμουπαρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

«Έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά και κάποια που δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων. Η πρόθεσή μας είναι ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται» σημείωσε.

Για τον στόχο της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε και πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που αρνείται να εμβολιαστεί και να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει όσο γίνεται περισσότερους να εμβολιαστούν και να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας ενώ για τα ποσοστά εμβολιασμού ανέφερε ότι στις ευπαθείς ομάδες είναι κοντά στο 65% και πέφτπουν στο 54-55% στον ενεργό πληθυσμό, ενώ, αν συμπεριληφθούν όσοι έχουν νοσήσει, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν.

Για τα σχολεία και τον τρόπο που θα ανοίξουν, είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί στην ώρα του από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μέτρα που προβλέπουν το κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο Δημόσιο, είπε πως είναι από αυτά που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν τις επιτροπές των ειδικών και τις ανακοινώσεις αύριο. «Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Με ό,τι εργαλείο έχουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά σε καμπάνια για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν ήταν με αμοιβή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή