Υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων C4Ι

Μείωση του συνολικού τιμήματος κατά 13.391.379 €, στα 245.640.871 €
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 12:47
A- A A+

Υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης- τρία χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας- η συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας C4Ι.

Η Τροποποιητική Συμφωνία για τα Συστήματα C4I υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπουμένου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, και της αμερικανικής εταιρείας SAIC εκπροσωπουμένης από τον κ. Grant L. CLARK ανώτερου αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις (Charles Ries).

Το κείμενο της Συμφωνίας αποτελεί την πέμπτη τροποποίηση της αρχικής Σύμβασης που είχε υπογραφεί την 19-5-2003, για την προμήθεια των Συστημάτων C4I και ρυθμίζει τεχνικά και συμβατικά ζητήματα.

Ενδεικτικά, με τη Συμφωνία που υπεγράφη επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

- Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και δυνατότητα διασύνδεσης με τα υφιστάμενα πληροφοριακά και λοιπά συστήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

- ¶μεση περιέλευση στην κυριότητα (και όχι απλώς στην κατοχή ως μέχρι σήμερα) του Ελληνικού Δημοσίου σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων για την υποστήριξη των επικοινωνιών και της πληροφορικής.

- Δυνατότητα περιέλευσης στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, του δικτύου TETRA, μετά την προβλεπόμενη από την αρχική σύμβαση 10ετή μίσθωση για χρήση αυτού, με δικαίωμα προτιμήσεως (option).

- Κατασκευή 2ου Κέντρου μεταγωγής TETRA στη ΓΑΔΑ, με το οποίο θα εξασφαλίζεται η εφεδρικότητα, για την αδιάπτωτη λειτουργία του δικτύου TETRA.

- Περιέλευση στο Ελληνικό Δημόσιο επιπρόσθετου εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας (συστήματα Autonomy, AIS, Υποστήριξης Διοίκησης του ΕΚΑΒ κ.λ.π.), αξίας 7.500.000 €, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

- Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου για το υποσύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης Αττικών Δρόμων, με έξοδα του Προμηθευτή, με το οποίο θα επέλθει σημαντική μείωση των τηλεπικοινωνιακών τελών από τη χρήση του συστήματος από μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Αποκατάσταση κατεστραμμένων καμερών (28 τον αριθμό) σε εικονολήπτες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης Αττικών Δρόμων, από τον Προμηθευτή.

- Απομείωση του συμβατικού τιμήματος κατά 3.491.379 €, παρά τις τιμαριθμικές μεταβολές, που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα από το χρόνο ενεργοποίησης της σύμβασης (28-5-2003), ήτοι σε τιμές 2003.

- Απομείωση του συμβατικού τιμήματος κατά 2.900.000 € στο στάδιο της τελικής εκκαθάρισης για τις αμοιβές των τεχνικών συμβούλων.

- Απομείωση του συμβατικού τιμήματος κατά περίπου 7.000.000 €, για διαπιστωθείσες ελλείψεις - αποκλίσεις.

Ως εκ τούτου -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου- με βάση τα παραπάνω δεδομένα η προκύπτουσα συνολική απομείωση ανέρχεται στο ποσό των 13.391.379 €, με συνέπεια το συνολικό τίμημα από 259.032.250 να διαμορφώνεται στα 245.640.871 € (πάντοτε σε τιμές 2003).

- Παρακράτηση μέρους των εγγυητικών επιστολών προκαταβολής, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ο όρος C4I προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Command, Control, Coordination, Communication, & Integration / Διοίκηση, Έλεγχος, Συντονισμός, Επικοινωνίες, και Διασύνδεση - Ενοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων, υποδομών και συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής (30 διαφορετικά υποσυστήματα), τα οποία επεξεργάζονται ήχο, εικόνα και δεδομένα για την υποστήριξη των Αρχών Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Λ.Σ., Π.Σ.) , κ.λπ. Υπηρεσιών και φορέων (ΕΥΠ , ΕΚΑΒ , Τελωνεία και ΥΠ.Ε.Ε.) στη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων.

Σημειώνεται ότι ως συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου C4I είχε οριστεί η 28-5-2004, πράγμα το οποίο δεν κατέστη εφικτό καθώς, αφενός μεν η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε αναπτύξει στον απαιτούμενο συμβατικό βαθμό τα πληροφοριακά υποσυστήματα, που αποτελούν την καρδιά του όλου συστήματος, αφετέρου δε, δεν δόθηκαν στην εταιρεία έγκαιρα όλες οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις για τη διενέργεια εργασιών και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Επειδή το έργο δεν είχε περαιωθεί τη συμβατικά προβλεπόμενη ημερομηνία(28-5-2004), με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. της 21-07-2004, ορίστηκε η προσωρινή παραλαβή του, για χρήση, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στο βαθμό ανάπτυξης που είχε επιτευχθεί μέχρι τότε. Επιπλέον, στην απόφαση αυτή ορίζετο ότι, η γενική δοκιμή του Συστήματος C4I θα πραγματοποιείτο μέχρι την 01/10/2004, πράγμα το οποίο όμως δεν επιτεύχθηκε, διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι επί μέρους δοκιμές αποδοχής των 30 Υποσυστημάτων. Οι εν λόγω δοκιμές ολοκληρώθηκαν την 11/04/2005 και κατά τη διεξαγωγή τους, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα εξ αυτών και ιδίως τα πληροφορικά συστήματα (υποσυστήματα 1-7 CDSS) δεν είχαν αναπτυχθεί στον απαιτούμενο βαθμό και ως εκ τούτου, το Έργο δεν μπορούσε να παραληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εταιρεία, στη συνέχεια, για την αναβάθμιση των υποσυστημάτων αυτών, κατέθεσε Προτάσεις Αλλαγής, αναλαμβάνοντας συγχρόνως το κόστος πληρωμής των τεχνικών συμβούλων του Δημοσίου.

Επίσης με την παραπάνω απόφαση του ΚΥΣΕΑ παρείχετο η εξουσιοδότηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής ¶μυνας και Δημόσιας Τάξης να προβούν στην τροποποίηση της Σύμβασης με τη συμπερίληψη σ’ αυτή των πρόσθετων εργασιών και του κόστους τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή