Στη Νιγηρία μερικοί κάτοικοι έχουν ασυνήθιστα κατοικίδια, από αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Δεν είναι λοιπόν ασυνήθιστο να δει κάποιος μία ύαινα να στέκεται αλυσοδεμένη δίπλα στον θηριοδαμαστή της. Όπως και ο Νιγηριανός της φωτογραφίας σε ένα τσίρκο στο Γκαμπασάβα, στην πολιτεία Κάνο της Νιγηρίας.
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE
Οι ύαινες θεωρούνται συχνά αποκρουστικές και μοχθηρές, εν μέρει λόγω των συνηθειών τους να «καθαρίζουν» στην άγρια φύση, αλλά στη βόρεια Νιγηρία κάποιοι τις διατηρούν στα σπίτια τους, τις εμφανίζουν σε φεστιβάλ και χρησιμοποιούν ακόμη και την κοπριά τους για θεραπείες.
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE
Ο Γιάγα Κάβου ποζάρει με δύο φίδια που έχει στο σπίτι του στο Ράνο της Κάνο. Ο Κάβου, ο οποίος ζει με μια ύαινα και πολλά φίδια λέει ότι τα ζώα του θεωρούνται μέρος της κανονικής ζωής στην κοινότητά του. Το κατάλυμά του, φτιαγμένο από τούβλα προσελκύει τακτικά παρέες παιδιών που θέλουν να κοιτάξουν τα ζώα, ενώ οι γείτονες όταν σφάζουν μία κατσίκα κάποιες φορές του προσφέρουν δώρο κρέας για την ύαινα του.
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE
Αυτό είναι κάτι που κληροδοτείται και στις νεότερες γενεές. Κατά τη διάρκεια μίας παράστασης στο τσίρκο Γκαμπασάβα ένα αγόρι ακουμπάει το πόδι του σε έναν πύθωνα, ενώ ο Νταντίν Ντουνίγια αγκαλιάζει μία ύαινα και ο Αμπντουλάχ Γιαχούν τραβάει πάνω του μία ύαινα στο ίδιο τσίρκο.
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE
Ο Γιαχούν έμαθε πώς να εξημερώσει και να χειρίζεται μια ύαινα από τον πατέρα του και τώρα βγάζει τα προς το ζην από τις περιοδείες στη βόρεια Νιγηρία για να διασκεδάσει τα πλήθη με το ζώο του. «Αυτή ήταν η δουλειά μου από όταν ξεκίνησα να περπατάω. Έβλεπα τους μεγάλους να το κάνουν και ενθουσιάστηκα με αυτό», λέει ο Γιαχούν.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters