Οι εταιρείες τεχνολογίας απέναντι στον «γρίφο» των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 23:22
REUTERS/REUTERS FILE PHOTO
A- A A+

H ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί, μεταξύ πολλών άλλων, και μια νέα μεγάλη πρόκληση για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ως προς τη διαχείριση περιεχομένου από μια οργάνωση η οποία θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις τρομοκρατική.

Το Facebook επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως ορίζει τους Ταλιμπάν τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύει περιεχόμενο που τους υποστηρίζει στις πλατφόρμες του. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, μέλη των Ταλιμπάν φέρονται να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp – που ανήκει στο Facebook και έχει end-to-end κρυπτογράφηση- για να επικοινωνούν απευθείας με Αφγανούς, παρά την απαγόρευση για χρήση του από επικίνδυνες οργανώσεις.

Εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εταιρεία παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη χώρα και ότι το WhatsApp θα αναλάμβανε δράση σχετικά με πολλούς λογαριασμούς που σχετίζονται με απαγορευμένες οργανώσεις στο Αφγανιστάν.

Στο Twitter εκπρόσωποι των Ταλιμπάν με εκατοντάδες χιλιάδες followers ανεβάζουν updates μετά την επικράτησή τους στη χώρα. Σε ερώτηση για τη χρήση της πλατφόρμας από τους Ταλιμπάν, η εταιρεία υπέδειξε τις πολιτικές και τους κανόνες της ενάντια σε βίαιες οργανώσεις και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ωστόσο δεν διευκρίνισε στο Reuters πώς ακριβώς προβαίνει στους ορισμούς. Οι κανόνες του Twitter λένε ότι δεν επιτρέπονται οργανώσεις που προωθούν την τρομοκρατία ή τη βία ενάντια σε αμάχους.

Το YouTube της Alphabet (Google) ανακοίνωσε την Τρίτη πως εδώ και καιρό η πολιτική του είναι να μην επιτρέπεται η λειτουργία λογαριασμών που θεωρείται πως διαχειρίζονται οι Ταλιμπάν στη σελίδα του.

Η επιστροφή των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει φόβους περί καταστολής της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των δικαιωμάτων των γυναικών, στη χώρα, και περί μετατροπής του Αφγανιστάν ξανά σε μια χώρα- καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως θέλουν ειρηνικές σχέσεις με τις άλλες χώρες και υπόσχονται να προστατέψουν τους Αφγανούς.

Προτεινόμενα για εσάς