Τακτικισμοί

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 18:07

A- A A+

Η Μ. Βρετανία προσπάθησε να ξεπεράσει χωρίς κωδωνοκρουσίες την κρίση που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη των πεζοναυτών της. Διαβίβασε στο Ιράν το μήνυμα ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα, μέσω μιας δήλωσης ότι η σύλληψη οφειλόταν σε παρεξήγηση. Αν και οι επίσημες επαφές έχουν παγώσει, η Μ. Βρετανία δεν έφθασε ακόμη στα άκρα, έκανε μόνο λόγο για Συμβούλιο Ασφαλείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/29/1318702.htm . Το Λονδίνο δια στόματος Μπλερ διαβεβαιώνει «Δεν θέλουμε σύγκρουση. Θέλουμε να λυθεί θέμα. Και θέλουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Μ. Μοτάκι, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει πρώτα, να παραδεχτεί ότι οι 15 πεζοναύτες της, μπήκαν κατά λάθος στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Η Βρετανία ανακοίνωσε, ότι δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι, όταν συνελήφθησαν, οι Βρετανοί βρίσκονταν σε χωρικά ύδατα του Ιράκ, σε βάθος τριών χιλιομέτρων από τα όρια της ιρακινής επικράτειας, αν και η Φαίη Τέρνυ, η αιχμάλωτη Βρετανίδα αναφέρει, ότι η ομάδα της είχε όντως μπει στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Οι ίδιοι οι Ιρανοί προσέφεραν, μία μέρα μετά το επεισόδιο, τα ακριβή στοιχεία της θαλάσσιας περιοχής στην οποία έγινε η σύλληψη των πεζοναυτών, αν και τη δεύτερη μέρα τα «διόρθωσαν».

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί ειδήμονες επισημαίνουν πάντως, ότι τα θαλάσσια σύνορα Ιράν – Ιράκ δεν είναι καθορισμένα με σαφήνεια με αποτέλεσμα δεκαετιών εκατέρωθεν διεκδικήσεων, ενώ θεωρείται αμφίβολο το εάν ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, από τους πρωτεργάτες της ομηρίας των Αμερικανών διπλωματών μετά την επανάσταση κατά του Σάχη, θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία να ασκήσει κάθε είδους πίεση. Η δεξιοτέχνης και επιρρεπής σε ριψοκίνδυνες τακτικές Τεχεράνη μπλοφάρει συνεχώς. Το Ιράν είναι πλέον σίγουρο, μετά την πολιτική των "νερωμένων" ψηφισμάτων του ΟΗΕ για κυρώσεις, ότι δεν αποτελεί εύκολο αντίπαλο για τη Δύση. Η Τεχεράνη και ή κυρίως για εσωτερικούς λόγους αναζητεί την κλιμάκωση.

Ο Τόνι Μπλερ ίσως τελικά υποχρεωθεί, να επιλέξει την οδό της αναμονής, λένε οι παρατηρητές, αν και στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί κανείς να αποκλείει το οποιοδήποτε σενάριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή