Στο Λονδίνο οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν. Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όσους έχουν μείνει πίσω στο κράτος- ιδίως γυναίκες και παιδιά. Η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Τζόνσον αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να υποδεχθεί περίπου 20.000 αλλά μόλις 5.000 φέτος.
Δεν διευκρίνσε κάτι για το σχέδιο για τους υπόλοιπους 10.000 ανθρώπους που σκοπεύει να επιτρέψει η κυβέρνησή του να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε όσους έχουν βοηθήσει την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν και θα επενδύσουμε για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν, και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.
«Φίλια πυρά» από την Τερέζα Μέι
Η συντηρητική πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονόησε ότι ο διάδοχός της και ο συνεργάτης του κόμματος Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε πως όλα θα λύνονταν «με μια προσευχεί» μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αποσυρθούν.
«Φυσικά, η παρουσία του ΝΑΤΟ θα τερματιζόταν κάποια στιγμή. Αλλά η απόσυρση όταν ήρθε επρόκειτο να είναι τακτική, προγραμματισμένη και βάσει προϋποθέσεων. Δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Το πιο συγκλονιστικό ήταν το χάος και η ταχύτητα της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο πρωθυπουργός δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν ήταν έτοιμοι ή ικανοί να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας.
Όντως τόσο φτωχή η νοημοσύνη μας; Τόσο αδύναμη η κατανόησή μας για την αφγανική κυβέρνηση; Ήτα τόσο ανεπαρκής η γνώση μας για τη θέση στο έδαφος; Ή το πιστεύαμε πραγματικά αυτό; Ή νιώθαμε ότι έπρεπε απλώς να ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζουμε ότι σε μια πτέρυγα και μια προσευχή θα αρκούσε;
Επειδή η πραγματικότητα είναι ότι όσο δόθηκε αυτή η προθεσμία και δόθηκαν ημερομηνίες για την απόσυρση, το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι Ταλιμπάν ήταν να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκή προβλήματα για την αφγανική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας και στη συνέχεια περίμεναν», δήλωσε η κυρία Μέι.