Ζητείται εμβόλιο κατά της ανισότητας

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 07:00
REUTERS/INTS KALNINS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Φλέγον ζήτημα αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το αν θα γίνει χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στις ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί ανοσιακό τείχος προστασίας από πιθανές νέες μεταλλάξεις ή θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως και με τις δύο δόσεις όλες οι χώρες.

Ήδη Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Αραβικά Εμιράτα έχουν ξεκινήσει να χορηγούν 3η δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μεταμοσχευμένοι ή με κακοήθειες ή με HIV που μπορεί να μην αναπτύξουν ισχυρά αντισώματα από τον εμβολιασμό.  Ωστόσο, οι επιστήμονες G. Owen Schaefer (Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης), R.J. Leland (Πανεπιστήμιο Μανίτοβα- Καναδά) και Ezekiel J. Emanuel (Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια - ΗΠΑ), αναφέρουν στο «JAMA»(Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης) ότι η χορήγηση 3ης δόσης θα επηρεάσει την παγκόσμια διανομή των εμβολίων, θα συμβάλει στην ενίσχυση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια και θα περιοριστεί η διαθεσιμότητά τους σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής με 2 δόσεις.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν θα επιτευχθεί παγκόσμιο τείχος ανοσίας και ο ιός πιθανό να συνεχίζει να μεταλλάσσεται με νέα στελέχη που θα εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα εμβόλια. Τονίζουν μάλιστα ότι οι δόσεις των εμβολίων μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από νοσηλεία και θάνατο όταν χορηγούνται σε μη εμβολιασμένα άτομα, παρά όταν χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, 10 χώρες (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Γαλλία, Τουρκία & Ιταλία) έχουν χορηγήσει περίπου τα 3/4 όλων των δόσεων εμβολίου που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί πολλών χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παραμένουν απροστάτευτοι. Ενώ 6 από τις 10 χώρες με τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 (Τυνησία, Γεωργία, Μποτσουάνα, Εσβατίνι, Ναμίμπια και Νότια Αφρική) έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους. Ενώ Φίτζι, Μαλαισία, Κούβα και Καζακστάν δεν έχουν εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού τους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή