Ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Τόκιο με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» αναφέρουν ότι εντόπισαν τον γαλαξία με τα μικρότερα επίπεδα οξυγόνου στο Σύμπαν. Μετά το υδρογόνο και το ήλιο το οξυγόνο είναι το στοιχείο με την μεγαλύτερη αφθονία στο Σύμπαν.
Η ανακάλυψη ολόκληρων γαλαξιών που έχουν τόσο μεγάλη έλλειψη οξυγόνου είναι πολύ σημαντική επειδή προσφέρει στους επιστήμονες στοιχεία για την πρώιμη περίοδο του Σύμπαντος και τους πρώτους γαλαξίες οι οποίοι δεν είχαν πολύ οξυγόνο το οποίο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από μεγάλης μάζας άστρα τα οποία δεν ήταν πολλά στους πρώτους γαλαξίες. Παρόλα αυτά στους πρώτους γαλαξίες γεννιόντουσαν μεγάλης μάζας άστρα και σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα πρώτης γενιάς μεγάλα άστρα όταν αυτοκαταστρέφονταν σε εκρήξεις σουπερνόβα άφηναν πίσω τους μεγάλες μαύρες τρύπες.
Ο γαλαξίας που εντόπισαν οι ερευνητές έλαβε την ονομασία HSC J1631+4426 και βρίσκεται σε απόσταση 430 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. «Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίζεις ένα τόσο σπάνιο κοσμικό αντικείμενο» αναφέρει ο Τακάσι Κοτζίμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η ανακάλυψη κάθε νέου γαλαξία είναι σημαντική. Όμως η ανακάλυψη γαλαξιών που έχουν έλλειψη οξυγόνου είναι ακόμη σημαντικότερη αφού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού τέτοιοι γαλαξίες» αναφέρει ο Τρινχ Θούαν, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια που συμμετείχε στην ανακάλυψη του γαλαξία που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ έλλειψης οξυγόνου.