Ο εφιάλτης των πυρκαγιών επέστρεψε

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 07:00
UPD:07:57
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μία ακόμα δύσκολη μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Λίγες μόνο ημέρες αφού αντιμετωπίστηκαν οι μεγάλες φωτιές στην Εύβοια, στην Αττική και σε νομούς της Πελοποννήσου, νέα πύρινα μέτωπα υπήρξαν σε Βίλια και Κερατέα.

Όσοι θεωρούν πως το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια πλανώνται πλάνην οικτράν. Η κλιματική αλλαγή είχε υποτιμηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο πρέπει επιτέλους να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς παρωπίδες.

Άλλωστε πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Η Αυστραλία από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών στην ιστορία της. Στη Βόρεια Καλιφόρνια εδώ και έναν μήνα συνεχίζεται η προσπάθεια να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά, που έχει «βαφτιστεί» Ντίξι. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως η καμένη έκταση είναι μεγαλύτερη από την πόλη Χιούστον. 

Στην Ευρώπη -τη γειτονιά μας δηλαδή- οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού και οι πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν αρκετά κράτη (Ιταλία, Τουρκία) δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα. Την ίδια στιγμή η Γερμανία και άλλες χώρες βρέθηκαν εν μέσω του καλοκαιριού αντιμέτωπες με καταστρεπτικές πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους 200 νεκρούς. 

Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» εντός συνόρων, ώστε να  υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός. Πρώτον, είναι η ώρα να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις ώστε να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας. Παράλληλα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα.  

Η συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη αποτελεί ευκαιρία, ώστε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε κάποια βασικά θέματα. Στη συνέχεια θα πρέπει αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων εν όψει και του πρώτου κλιματικού νόμου που θα έρθει στη Βουλή εντός του έτους. Ας μη χαθεί μια ακόμα ευκαιρία…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή