Μπάιντεν: «Δεν πήγαμε με σκοπό να οικοδομήσουμε κράτος στο Αφγανιστάν»

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 23:39
UPD:17/08/2021 00:21
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "υποστήριξε σθεναρά" σήμερα την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν και να μάχονται σε έναν πόλεμο στον οποίο οι Αφγανοί είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ανέκαθεν αφορούσε στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν είχε ποτέ στόχο την οικοδόμηση ενός έθνους. «Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να "οικοδομήσουν ένα κράτος" στο Αφγανιστάν» δήλωσε συγκεκριμένα.

Επίσης είπε ότι ως ο τέταρτος κατά σειρά Αμερικανός πρόεδρος που είχε την ευθύνη για την παραμονή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα πάρει και την ευθύνη να είναι ο τελευταίος. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή όλων των Αμερικανών πολιτών.

Επίσης ανέφερε ότι η αφγανική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τη συμβουλή του για διαπραγματεύσεις με σκοπό μια πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Ο κ. Γκάνι επέμεινε να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις. Όμως προφανώς έκανε λάθος», τόνισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του. 

Ο Μπάιντεν δήλωσε πάντως ότι αναγνωρίζει πως  το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν "πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν". «Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό "όλες τις δυνατές επιλογές" για να τους πολεμήσουν τους» ανέφερε

 «Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν "αν κριθεί απαραίτητο" ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν» υπογράμμισε..

 Η Κίνα και η Ρωσία "θα ήθελαν πολύ" οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Αμερικανός Πρόεδρος  δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι ειναι δυνατόν για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή