Απομακρύνει εσπευσμένα τους διπλωμάτες της και η Ισπανία

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 11:41
UPD:11:42
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας «επιταχύνει» τα σχέδια για την απομάκρυνση Ισπανών υπηκόων, προσωπικού της Πρεσβείας και Αφγανών που έχουν συνεργαστεί με τον Στρατό στην Καμπούλ, δεδομένης της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Σήμερα Δευτέρα, δύο αεροσκάφη A400M θα αναχωρήσουν από την Ισπανία στο Ντουμπάι για να καλύψουν την πρώτη φάση επαναπατρισμού, όπως ανέφερε το τμήμα μέσω κοινής δήλωσης με το Υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Κυριακής.

Πηγές άμυνας είχαν ήδη αναφέρει ότι σχεδίαζαν να προωθήσουν αυτό το στρατιωτικό αεροπλάνο - χωρητικότητας 116 στρατιωτών - στο Κουβέιτ στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να προετοιμαστούν για προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το συντομότερο δυνατό. Το αρχικό σχέδιο, που τώρα επιταχύνθηκε, ήταν να προχωρήσει στην εκκένωση μέσω τεσσάρων πτήσεων αυτού του τύπου στρατιωτικών αεροσκαφών και μιας ακόμη που πραγματοποιήθηκε σε πολιτικό αεροσκάφος, εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν. Η εκκένωση υπολογίζεται για 500 έως 600 άτομα.

Υπάρχουν μόνο έξι Ισπανοί κάτοικοι στο Αφγανιστάν. Μαζί τους συμμετέχουν και Αφγανοί μεταφραστές, εκτός από τις οικογένειές τους, που έχουν συνεργαστεί τόσο με ισπανικά στρατεύματα όσο και με τον Ισπανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης (AECID), καθώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες των οποίων οι χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους επαναπατρίσουν. Τέλος, το προσωπικό της Πρεσβείας: δύο διπλωμάτες (ο Πρέσβης Gabriel Ferrán, εν αναμονή της αποφυλάκισής του, και ο Επίτροπος των Εξωτερικών), οκτώ τοπικοί εργολάβοι και 17 αστυνομικοί (συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή