Αφγανιστάν: ΟΗΕ και ΕΕ καλούν σε αυτοσυγκράτηση και θέτουν προτεραιότητα την ασφάλεια

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 09:03
UPD:09:20
JAWAD SUKHANYAR via REUTERS/JAWAD SUKHANYAR
A- A A+

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».

«Η ασφάλεια του προσωπικού της ΕΕ είναι άμεση προτεραιότητα», λέει ο Σ. Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Κυριακή ότι η ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άμεση προτεραιότητα της Ένωσης, καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, του προσωπικού και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα. Εξίσου σαφές ότι πολλά διδάγματα θα πρέπει να αντληθούν», δήλωσε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή