Από την Κατάνια στην Παιανία

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 17:05
UPD:20:51

A- A A+

Aρχές Φεβρουαρίου 2007 ένας 38χρονος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε έξω από ένα γήπεδο της Σικελίας. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση των νέων μέτρων κατά του χουλιγκανισμού. Από τα 31 γήπεδα που εξετάστηκαν μετά το φονικό, διαπιστώθηκε ότι μόνο τα έξι -Ρώμης, Γένοβα, Σιένα, Κάλιαρι, Τορίνο (το «Ολίμπικο») και Παλέρμο- σέβονταν το νόμο, δηλαδή μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια αγώνες ποδοσφαίρου, παρουσία φιλάθλων.

Στην περίπτωση αυτή, η παραβίαση των νόμων οδήγησε στην απώλεια μιας ζωής. Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε σκληρά μέτρα κατά της βίας, διέκοψε τα πρωταθλήματα, απόφαση που επιδοκίμασε και ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, τονίζοντας «Το ποδόσφαιρο δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής, για να μη διακόπτει τις εργασίες του».

Στην Ελλάδα τέλη Μαρτίου 2007 το σκηνικό επαναλήφθηκε, ένας νεκρός και μάλιστα σε βόλεϊ γυναικών, και λουκέτο στα γήπεδα για δύο εβδομάδες http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/30/1319359.htm .

Πολλοί κάνουν λόγο για θεραπεία μέσω της καλύτερης αστυνόμευσης, που όμως δεν είναι παρά μέρος της λύσης. Κάποιοι επικαλούνται την αποτελεσματική βρετανική τακτική στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Ολοι οι γνωστοί ταραχοποιοί απαγορεύεται να παρακολουθήσουν αγώνες και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεώνονται να εμφανίζονται σε αστυνομικά τμήματα την ώρα που οι ομάδες τους αγωνίζονται.

Επιπλέον, οι χούλιγκαν που καταδικάζονται γνωρίζουν ότι θα εκτίσουν πολυετείς φυλακίσεις. Η βρετανική αστυνομία προχώρησε επίσης στην κατάσχεση των διαβατηρίων γνωστών ταραχοποιών, πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το περασμένο καλοκαίρι στη Γερμανία.

Τα μέτρα είναι αναγκαία, ουδείς σώφρων το αμφισβητεί -αν και πολλά από τα προβλήματα αυτά απεικονίζουν βαθύτερες κοινωνικές εντάσεις- ωστόσο το ζητούμενο, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ιταλίας, είναι να εφαρμόζονται.

Κλείνω με μία παρατήρηση. Την τήρηση του θεσμικού πλαισίου θα ελέγχει η διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξης, Επικρατείας και του υφυπουργού Αθλητισμού για το θέμα της βίας στα γήπεδα, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου ο κ. Ορφανός θα ζητήσει από τους εκπροσώπους των φορέων του επαγγελματικού αθλητισμού την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχει αποφασίσει η Πολιτεία.

Δηλαδή η Διυπουργική θα ελέγχει αν τηρούνται οι νόμοι, και ο υφυπουργός θα ζητήσει από τα αθλητικά σωματεία να τούς εφαρμόζουν.

Σε μία δημοκρατία η ανάγκη κατίσχυσης του νόμου δεν θεωρείται απόλυτη, και δεν υπάρχει δικαστική εξουσία να ελέγχει την τήρησή τους; Οι νόμοι βρίσκονται ως «εφεδρεία» και οι ιθύνοντες καλούνται να τους εφαρμόσουν κατά περίπτωση, λογαριάζοντας και το κοινωνικό κλίμα;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή