Μια πραγματικά απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε στα ανοικτά του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, την Ισραηλινή Ωκεανογραφική και Λιμνολογική Έρευνα (IOLR) και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ. Οι ερευνητές εντόπισαν σε μεγάλο βάθος ένα τεράστιο μαιευτήριο καρχαριών. Πρόκειται για μια περιοχή που όπως φαίνεται χρησιμοποιούν ως τόπο αναπαραγωγής τα είδη καρχαριών της Μεσογείου που ζουν σε μεγάλα βάθη. Είναι πιθανώς η σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής των καρχαριών που ζουν σε μεγάλα βάθη.
Οι ερευνητές κατέγραψαν την παρουσία εκατοντάδων νεογέννητων καρχαριών και αναρίθμητων αβγών καρχαριών. Η ανακάλυψη έγινε μάλιστα τυχαία αφού η ερευνητική αποστολή εξερευνούσε περιοχές της Μεσογείου για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
«Αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας εδώ και χιλιάδες έτη. Το μαιευτήριο δεν ήταν κάπου κρυμμένο βρισκόταν σε κοινή θέα γεγονός που δείχνει πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για όσα συμβαίνουν σε μεγάλα βάθη όχι μόνο εδώ στα ανοικτά του Ισραήλ αλλά σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση να μάθουμε τι υπάρχει σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει ο δρ. Γιτζάκ Μακόβσκι, εκ των επικεφαλής της αποστολής.
Η περιοχή που εντοπίστηκε το μαιευτήριο των καρχαριών θεωρούνταν από τους ειδικούς ερημική με ελάχιστη παρουσία ζωής. Εκτός από το μαιευτήριο στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν υποθαλάσσιες λίμνες και άλλα σημεία φιλόξενα για την θαλάσσια ζωή.