Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα μέσα από διαφορετικές πτυχές και ένα οδοιπορικό στα καμμένα στην Τουρκία στον γερμανικό Τύπο. Πτώση της δημοτικότητας Ερντογάν.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στον Γιοχάνες Γκέοργκ Γκολντάμερ, ειδικό οικολόγο πυρκαγιών, ο οποίος εκπόνησε την έκθεση για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει στο μέλλον τις πυρκαγιές. Η εφημερίδα ανάμεσα σε άλλα γράφει: «Ο Γκολντάμερ προσέχει πολύ ώστε να μην αναμειχθεί στον τρέχοντα, πολύ φορτισμένο πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα. Δεν θέλει να μπει ανάμεσα στα μέτωπα της πυρκαγιάς. ΄Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ενάντια στην αύξηση των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας γενικότερα και της πυροπροστασίας ειδικότερα, όπως έκανε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση΄, τονίζει. Αλλά στη συνέχεια προσθέτει: ΄Όμως δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών΄.
Στην Ελλάδα, η δασική υπηρεσία θα μπορούσε να παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό. Η ελληνική δασική υπηρεσία είναι "εντελώς υποχρηματοδοτούμενη, λέει ο Γκολντάμερ. Και προτείνει ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί επιτυχές σε μια περιοχή στο Φράιμπουργκ: «Εκεί οι δασολόγοι της περιοχής έχουν την ίδια εκπαίδευση και αρχικό εξοπλισμό με την πυροσβεστική. Κανείς δεν είναι πιο εξοικειωμένος με τα δάση από αυτούς που εργάζονται σε αυτά καθημερινά. «Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα».
Απολογισμός των πυρκαγιών
Ρεπορτάζ από την Ελλάδα φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, το οποίο επιγράφει «Η ανοικοδόμηση θα πρέπει να γίνει γρήγορα» και σημειώνει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησής του στην καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε πιθανά λάθη. Η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της πυρκαγιάς εκτονώθηκε την Πέμπτη».
Η εφημερίδα γράφει πως «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 300 κτίρια έχουν καεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Άλλα 1000 υπέστησαν ζημιές. Χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι. "Βρισκόμαστε ήδη στη δέκατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου φυσικής καταστροφής", δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα την Πέμπτη. Ευτυχώς, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως, "αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας πριν η φετινή περίοδος των πυρκαγιών περάσει", προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός.
Περί τέχνης και πυρκαγιών
Συνέντευξη της Ηλιάνας Φωκιανάκη, επιμελήτριας και κριτικού Τέχνης, η οποία ίδρυσε την «State of Concept», την πρώτη μη κερδοσκοπική γκαλερί στην Ελλάδα, φιλοξενεί TAZ του Βερολίνου. Ο δημοσιογράφος θέτει ένα ερώτημα που όπως ο ίδιος λέει αυτή τη στιγμη μπορεί να φαντάζει πολυτέλεια. Τί σημαίνουν οι πυρκαγιές για την τέχνη. Και η κυρία Φωκιανάκη απαντά: «Επηρεάζεται έμμεσα, καθώς η φύση αποτελεί έμπνευση για πολλούς ποιητές, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς αλλά και για εικαστικούς καλλιτέχνες. Μερικοί από αυτούς επηρεάζονται απλώς ως πολίτες που ζουν στις καμένες περιοχές. Όταν συζητάμε γενικότερα για τον πολιτισμό, υπάρχουν μορφές και εκφράσεις πολιτισμού που αναφέρονται σε παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής υφασμάτων, αγαθών, τροφίμων, μουσικής και ούτω καθεξής που θα πάψουν να υπάρχουν λόγω της καταστροφής της φύσης, ειδικά στο νησί της Εύβοιας. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν γιατί θα χρειαστούν περισσότερα από 40 χρόνια για να αναγεννηθεί αυτή η τεράστια ποσότητα παρθένου δάσους, ακόμη και με αναδάσωση. Περιοχές που γειτνιάζουν με την αρχαία Ολυμπία κάηκαν. Και μόνο στα βόρεια της Εύβοιας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί που έχει πληγεί τόσο πολύ, υπάρχουν περισσότερα από 50 φεστιβάλ και πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού της Αιδηψού, τα οποία επηρεάστηκαν όλα από τις πυρκαγιές».
Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ερντογάν
Οδοιπορικό στις καμένες περιοχές της Τουρκίας πραγματοποιεί η Süddeutsche Zeitung και διαπιστώνει ανάμεσα σε άλλα τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση. Η εφημερίδα επιγράφει το δημοσίευμα «Καμμένη γη» και διαπιστώνει πως «Αυτό που θα χρειαζόταν η Τουρκία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα ήταν ένα λειτουργικό πυροσβεστικό σύστημα. Αντ' αυτού ο Ερντογάν μοίραζε στον κόσμο φακελάκια με τσάι». Λίγο παρακάτω το ρεπορτάζ σημειώνει: «Στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν καταρρέει, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετή υποστήριξη, οι εκλογές είναι σε δύο χρόνια. Και δεν είναι όλοι οι Τούρκοι τόσο αποφασισμένοι όσο η Ουλκύ Νταγκντελέν. Ζει στο Κοϊτσεγκίζ και εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο. Έχει οικογένεια στην περιοχή των πυρκαγιών, οι γονείς της φοβόντουσαν ότι θα χάσουν το σπίτι τους. Η Ουλκύ Νταγκντελέν πιστεύει πως ‘με αυτήν την κυβέρνηση τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα απολύτως. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα κυβέρνηση».