Τη δυνατότητα ένα αλλάζει το χρώμα του, έτσι ώστε να ταιριάζει στο περιβάλλον του, έχει ένα μαλακό ρομπότ, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας η οποία παρουσιάστηκε στο Nature Communications.
Ο καθηγητής Σέουνγκ Χουάν Κο του Seoul National University είπε στο BBC ότι οι εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα έχουν πιθανότατα να κάνουν με καμουφλάζ (παραλλαγή/ κάλυψη- απόκρυψη). Ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης και για σκοπούς διακόσμησης/ καλλωπισμού, όπως πχ για να ανταποκρίνονται ρούχα ή κτίρια στο περιβάλλον τους.
Για να δημιουργήσουν το δέρμα του ρομπότ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «θερμοχρωμική μελάνη υγρών κρυστάλλων», που αλλάζει χρώμα με τη θερμοκρασία, σε συνδυασμό με «ασημένια νανοκαλώδια θέρμανσης». Οι αλλαγές χρώματος ήταν αρκετά γρήγορες ώστε να μπορούν να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες αλλαγές που παρατηρούνται σε ζώα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το ρομπότ έχει αισθητήρες χρώματος από κάτω, και αν και μπορεί να ανταποκριθεί/ αντιδράσει στις επιφάνειες από τις οποίες περνάει, δεν μπορεί να μιμηθεί τα μοτίβα που παρατηρούνται σε πιο πολύπλοκα φόντα. Αντ'αυτού, έχει ένα εύρος προγραμματισμένων μοτίβων, που το βοηθούν να καμουφλάρεται.