Τι να χτίσουμε, για να μην το ξαναχάσουμε...

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 07:00
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Την απόφαση της κυβέρνησης για δράση και να ξαναχτίσουμε όσα χάσαμε τόνισε - ορθώς- μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου ο πρωθυπουργός. Επίσης, ορθώς επισήμανε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε και σε όποιον πρέπει και όχι την ώρα της μάχης και εν βρασμώ.

Κάποιες από τις ευθύνες, βέβαια, εύλογα αγγίζουν υψηλά κλιμάκια ή και οφείλουν να αναζητηθούν όχι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και σε προηγούμενες, λ.χ. σε ό,τι αφορά την αριθμητική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής μας ή τον σαφέστατα υποδεέστερο εξοπλισμό της με εκείνους άλλων χωρών, ακόμη και φτωχότερων όπως η Ρουμανία, που είναι πασιφανής στα πλάνα που όλοι είδαμε. Ή στο θέμα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας για μια απλή κοπή δέντρων σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο κ.ο.κ.

Ορθώς, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αναδασώσεις δεν πρέπει να γίνουν με πεύκα, που ως γνωστόν είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, σε αντίθεση με άλλα είδη.

Δεδομένου, όμως, ότι οι «mega» αυτές πυρκαγιές, όπως αποκαλούνται πλέον διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες εφεξής δεν θα αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, προϊούσης της κλιματικής αλλαγής, εύλογα φαίνεται να εγείρεται η ανάγκη ενός μεσομακροπρόθεσμου ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, η οποία όπως προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι θα είναι από τις περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» της κλιματικής αλλαγής.

Πόσο βιώσιμη είναι μια οικονομία που στηρίζει τα θεμέλιά της σε μεγάλο βαθμό στο «sun and sea» σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται και τα δάση αναφλέγονται; Όταν οι επιστήμονες θεωρούν αναπόφευκτα τα 40άρια στη Βρετανία, γιατί να ταξιδέψει ο Βρετανός -και όχι μόνο- τα επόμενα καλοκαίρια σε χώρες με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως η Ελλάδα με τους αλλεπάλληλους καύσωνες ή η Ιταλία των 48,8 βαθμών; Ποιες είναι οι πλέον ενδεδειγμένες καλλιέργειες; Σε ποιους τομείς της μεταποίησης-βιομηχανίας και φυσικά της νέας οικονομίας μπορεί και πρέπει να δοθεί βάρος;

Το θέμα, εν κατακλείδι, δεν είναι μόνο να χτίσουμε ξανά όσα χάσαμε, αλλά να χτίσουμε και να σχεδιάσουμε πέρα από κομματικές παρωπίδες και ιδεολογήματα δομές και υποδομές που να αντέχουν στις δύσκολες προκλήσεις που θέτει ενώπιόν μας η κλιματική αλλαγή και -κατά το δυνατόν- να μην ξαναχαθούν και να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Ήδη εξάλλου η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει αποδείξει πόσο εύκολα καταρρέει μια οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό και πόσο ανθεκτική είναι λ.χ. η συνεισφορά των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή