Για επικείμενο αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν κάνει λόγο ρωσικό πρακτορείο

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 12:12
UPD:13:11
A- A A+

Διεθνή ανησυχία και νέα άνοδο στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο είδησεων RIA Novosti, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί ετοιμάζουν στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν τη Μεγάλη Παρασκευή http://en.rian.ru/world/20070330/62861432.html .

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιραν και θα είναι έτοιμες να χτυπήσουν στις αρχές Απριλίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Απριλίου. Σύμφωνα με την πηγή των ρωσικών υπηρεσιών που επικαλείται το πρακτορείο, ήδη οι Αμερικανοί έχουν συντάξει μία λίστα πιθανών στόχων στο ιρανικό έδαφος και έχουν κάνει «πρόβα» της επιχείρησης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο.

Όπως είπε η ίδια πηγή, οι αμερικανοί διοικητές είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν την επίθεση ωστόσο η απόφαση για αν και πότε θα γίνει η επίθεση εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.

Παραδέχθηκαν ότι εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν, λέει η Τεχεράνη - Διαψεύδει το Λονδίνο

Σήμερα το ιρανικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι και οι 15 βρετανοί στρατιωτικοί που κρατούνται από τις ιρανικές αρχές, παραδέχτηκαν πως εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αμέσως τον ισχυρισμό αυτό και επανέλαβε τη θέση του ότι τα 15 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού βρίσκονταν στα ιρακινά χωρικά ύδατα στο Σατ -αλ-Αραμπ, όταν συνελήφθησαν στις 23 Μαρτίου. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναλάβουμε τη θέση μας. Κρατούνται παρά τη θέλησή τους, οι προξενικές μας αρχές δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση, έχουμε καταστήσει σαφές ότι συνελήφθησαν σε ιρακινά ύδατα και θέλουμε να αφεθούν ελεύθεροι», αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Νωρίτερα το Ιράν επιβεβαίωσε ότι διατηρεί άμεση επαφή με τη Βρετανία για το θέμα των 15 βρετανών στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι οι επαφές με το Λονδίνο ουδέποτε διακόπηκαν.

«(Οι επαφές) ουδέποτε διακόπηκαν, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη να τις επαναλάβουμε», δήλωσε ιρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Απόδειξη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αντάλλαξαν μηνύματα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «το Ιράν ουδέποτε θέλησε να κλείσει τον διπλωματικό δίαυλο, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο».

Προηγουμένως ο βρετανός υπουργός Αμυνας Ντες Μπράουν είχε δηλώσει ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «άμεση διμερή επικοινωνία» με το Ιράν, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 15 κρατουμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή