Δίωρες αποδράσεις από τη θλιβερή πραγματικότητα

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 09:33
A- A A+

Διψήφιος είναι ο αριθμός των ταινιών που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες -την ώρα που η χώρα μας βιώνει δύσκολες στιγμές, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που δεν έχουν σταματήσει-,  στοχεύοντας σε μια δίωρη απόδραση από τη θλιβερή πραγματικότητα, για όσους έχουν τη δυνατότητα.

«Ιδρώτας»

Τρεις μέρες στη ζωή της γυμνάστριας Σίλβια Ζάγιακ, μιας διασημότητας των κοινωνικών δικτύων που, ανάμεσα στο πλήθος των followers και των θαυμαστών της, προσπαθεί να βρει την οικειότητα. Η ταινία του Μάγκνους Φον Χορν αποτέλεσε επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών το 2020 και συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ -ανάμεσα τους τα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, Γκέτεμποργκ, Σεβίλλης, Ζυρίχης, το Φεστιβάλ Τεργέστης όπου απέσπασε το Βραβείο Cineuropa και το Φεστιβάλ του Σικάγου όπου και κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

«Ο Βιρτουόζος»  

Ένας εκτελεστής αναλαμβάνει να σκοτώσει έναν μαφιόζο, με τον οποίο υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί. Η μόνη πληροφορία που έχει γι’ αυτόν είναι το πού θα βρίσκεται και πότε. Καμία περιγραφή της εμφάνισής του, καμία άλλη πληροφορία. Μήπως όλα αυτά είναι μια καλοστημένη παγίδα; Νεο-νουάρ με τον Άντονι Χόπκινς, την Έιμπι Κόρνις και τον Άνσον Μάουντ.

«Ντε Γκωλ»  

Το 1940, ο στρατηγός Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στον Πετέν,  καθώς επιθυμεί να συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Στο Κολομπέ, η γυναίκα του, Ιβόν, και η οικογένειά του αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς μέχρι την Βρετάνη. Καθώς η ανακωχή πλησιάζει, ο Ντε Γκωλ αποφασίζει να φύγει στο Λονδίνο, όπου ο Τσώρτσιλ -που γίνεται σύμμαχός του, του επιτρέπει να εκφωνήσει λόγο στο BBC, στις 18 Ιουνίου. Ο Λαμπέρ Γουίλσον («Matrix») υποδύεται τον Ντε Γκωλ στη βιογραφική ταινία του Γκαμπριέλ ντε Μπομάν.

«Οι Σπεσιαλίστες»

Ο πασίγνωστος εγκληματίας Ρίτσαρντ Πέις στρατολογείται από μία ομάδα ασυνήθιστων ληστών για μία επιχείρηση κλοπής χρυσού, που θα αλλάξει τις ζωές όλων. Ο Πιρς Μπρόσναν, στον ρόλο του εξπέρ των αποδράσεων με διεθνή καριέρα Ρίτσαρντ Πέις, είναι επικεφαλής ενός άκρως κινηματογραφικού σχεδίου κλοπής.

«Η Πεθερά Χτυπάει την Πόρτα»

Γαλλική οικογενειακή κωμωδία, σίκουελ του «Μαμά, Γύρισα!». Μια παρεμβατική μητέρα αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι της κόρης της, για όσο καιρό ανακαινίζεται το διαμέρισμά της. Οι μέρες, όμως, γίνονται εβδομάδες και οι εβδομάδες μήνες, με την αγαπημένη μαμά να μη λέει να το κουνήσει από το σπίτι... Η Ζοσιάν Μπαλασκό επαναλαμβάνει τον ρόλο της πεθεράς, από την πρώτη ταινία.

«Free Guy»

Ένας φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος (Ράιαν Ρέινολντς), είναι πρωταγωνιστής σε μια φευγάτη περιπέτεια που διασταυρώνει τον αληθινό κόσμο με εκείνο των βιντεοπαιχνιδιών. Σ’ ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν όρια, ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να γίνει αυτός που θα σώσει τον κόσμο, αλλάζοντας εντελώς τη βαρετή ζωή του μαζί και την τύχη όλων των χαρακτήρων του βιντεοπαιχνιδιού, την εξέγερση των οποίων ενορχηστρώνει σκηνοθετικά ο «Stranger Things» Σον Λέβι.

«Persona Non Grata»

Δύο συνεργάτες και φίλοι αναθέτουν σε έναν άγνωστο να δολοφονήσει τον εργοδότη τους, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Όταν, όμως, εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονται τελικά δολοφονημένοι, οι δύο εμπνευστές του φόνου θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν συμφωνία με τον διάβολο, και πως τώρα από θύτες έχουν γίνει και αυτοί πιθανά θύματα. Γαλλικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Ροσντί Ζεμ με τον ίδιο, τον Ραφαέλ Περσονάζ και τον Νικολά Ντιβοσέλ.

«Σπίριτ: Ο Ατίθασος»

Στην animation περιπέτεια της Ελέιν Μπόγκαν, τελείως αναπάντεχα, στην εξοχή, ένα μικρό κορίτσι διασταυρώνεται με το άγριο άλογο Σπίριτ, με το οποίο αποκτά μια πολύ δυνατή φιλία. Τη στιγμή, όμως, που το υπέροχο ζώο θα βρεθεί σε κίνδυνο, η λιλιπούτεια ηρωίδα μαζί με της φίλες της θα τρέξουν να το βοηθήσουν, ξεκινώντας μια τολμηρή περιπέτεια.

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»

Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Εβραίος κουρέας -που είναι σωσίας του δικτάτορα Χίνκελ, μπλέκει σε μια σειρά από κωμικοτραγικές περιπέτειες. H πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, αποτελεί ένα κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα, τόσο διαχρονικό που μοιάζει σαν να γυρίστηκε τώρα.

 «Μπίλυ ο Ψεύτης»  

Η επανέκδοση της δημιουργίας του Τζον Σλέσινγκερ, παρουσιάζει τις ονειροπολήσεις ενός αντικομφορμιστή αλλά δειλού νεαρού, που νιώθει να τον πνίγει η ζωή της αγγλικής επαρχίας. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του βρετανικού σινεμά των αρχών της δεκαετίας του ’60, με τους Τομ Κόρτνεϊ και Τζούλι Κρίστι.

«Τα Κόκκινα Γοβάκια και οι Επτά Νάνοι»

Η Χιονάτη, καθώς ξεκινά ταξίδι για τον εντοπισμό του χαμένου πατέρα της και βασιλιά, ανακαλύπτει ένα ζευγάρι γοβάκια με μαγικές δυνάμεις, τα οποία τη μεταμορφώνουν σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή του εαυτού της. Μοντέρνα, κορεάτικη μεταφορά του αγαπημένου παραμυθιού σε κινούμενα σχέδια.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς